Kış lastiği stokları yetmeyebilir

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 29 Aralık 2012 15:14, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

KARAYOLLARI Düzenleme Genel Müdürü Ali Rıza Yüceulu, bu yıl uygulamaya konulan zorunlu kar lastiği stoklarınIN dükendiğini belirterek, "Aşırı talep var.

Önümüzdeki yıl daha fazla bir talep olur. Herkes bu işe uyarsa, kış lastiği stokları, ihtiyacı karşılamayabilir" dedi.

Bursa Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (BESOB) desteğiyle Türkiye'deki yolcu ve yük taşımacılığının sorunları konularında toplantı düzenlendi. Karayolları Düzenleme Genel Müdür Yardımcıları ve Daire Başkanları, Bursa ve Balıkesir'deki Nakliye Kooperatifleri ile taşımacılık sektöründeki diğer sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin de katıldığı toplantı, BESOB Hizmet Binası'nda yapıldı. Karayolları Düzenleme Genel Müdürü Ali Rıza Yüceulu, toplantı öncesinde gazetecilerle görüşürken, Bursa'da dinleyecekleri sorunları Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'a ileteceklerini söyledi. Yüceulu, karayollarında duble yol gibi birçok çalışmanın yapıldığı hatırlatılarak, "Karayolları artık daha güvenli diyebilir miyiz?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Yapılan çalışmalardan aldığımız netice 2003'te -ton kilometre- başına ölüm oranı 5.75'ten, 2012 itibariyle 3'e düştü. Avrupa ortalaması da bizdeki gibi 3 olarak belirlendi. Hedefimiz ölüm oranlarını Avrupa ortalamasının altına düşürmek."

Yüceulu, bir soru üzerine geçen yıl kar lastikleri kullanmayan birçok kamyon ve TIR'ın kayarak trafiği kapattığını, kurtarma ekiplerinin çalışmalarının da aksadığını hatırlatırken şöyle konuştu:

"Bazı milletvekili arkadaşların 2-3 saat yolda kaldıklarını biliyorum. Emniyet şeritlerinin de kapandığını gördük. Bunu ortadan kaldırma anlamında bakanımız kış lastiği uygulamasını bir genelge ile yayınladı. Basından takip ettiğim kadarıyla aşırı talep var. Stokların tükendiğini biliyoruz. Önümüzdeki yıl daha fazla bir talep olur. Yıl sonu yönetmelik çıktı. Herkes bu işe uyarsa kış lastiğini stoklarını karşılamayabilir. Bu iş belki önümüzdeki yıl rayına oturabilir."

"500 METDE ÖTEDEN TONAJINI ÖLÇECEĞİZ"

Yüceulu, karayollarında aşırı tonajlı araçlarla ilgili nasıl bir çalışma yapıldığının sorulması üzerine, AB Uyum Yasası'nda çalışma yürüttüklerini, özkaynaklarıyla bunu uyguladıklarını açıkladı. Araçlar gelmeden 500 metre öteden tonajlı ya da merkeze kayıtlı olup- olmadığını Gölkenarı'ndaki merkez denetim istasyonuna bildirdiklerini söyleyen Yüceulu, "Levhalar da sürücüyü 'Tonajın fazla, kırmızı şeride geç' diye ikaz ediyor. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. 2013 sonunda bu hayata geçer. Yol kenarı denetime uğramadan yoluna devam edecek" diye konuştu.

AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, yapılan yol çalışmaları ile birlikte yakıt, insan gücü, amortisman giderleri, makine aksamı, yedek parça ve diğer lastik aşınmalarından toplam 10 milyar lira tasarruf edildiğini açıkladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber