Konut kredisindeki faiz indirme yarışı kredi kartına sıçradı

Haber Giriş : 04 Kasım 2005 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Geçen yıl otomobilde yoğunlaşan bankaların tüketici kredileri bu yıl konuta yöneldi. Büyük ilgi sonucu bankaların kullandırdığı konut kredilerinin toplamı 10 milyar Yeni Türk Lirası'nı geçti.

Vatandaşın adeta hücum etmesi sebebiyle oluşan büyük pastadan pay kapmak isteyen bankalar birbiri ardına faiz indirmeye başladı. Rekabet dolayısıyla aylık faiz yüzde 1,19'a kadar geriledi. Konut kredisi faizlerindeki yarış kredi kartına da yansıdı. Son iki ayda Akbank, Citibank, Koçbank, Tekfenbank, Finansbank, Türkiye Ekonomi Bankası, Garanti Bankası, MNG Bank, İş Bankası, Halkbank ve Ziraat Bankası'nın ardından kredi kartı pazarının en büyüğü Yapı Kredi de faiz oranlarında indirime gitti. Enflasyonun yüzde 8'in altına inmesine rağmen yüzde 9,99'luk faiz oranıyla tepki çeken Citibank faizi yüzde 8,45'ye düşürdü. İş Bankası aylık yüzde 5,95 olan oranı 4,75'e çekerken, Halkbank yüzde 5'ten 2,99'a indirdi. Yapı Kredi ise 6,25 olan faiz oranını 5,75'e indirdi. Banka dönemlik indirimler de uygulayacak. Ziraat Bankası yüzde 2,90, MNG Bank ise yüzde 2,75 ile en düşük oranı uygulayan bankalar olarak dikkat çekiyor.

MNG Bank Bireysel Pazarlama Müdürü Hakan Ayvaz, kredi kartı faizlerinde indirim kararını alırken, piyasada yüksek kredi kartı faizleri konusunda oluşan duyarlılığı dikkate aldıklarını belirtiyor. Ayvaz, "Kartımızda henüz taksitlendirme sistemi yok. Ancak baktık ki, piyasada alışveriş ve nakit çekme kredi faiz oranına çok büyük bir duyarlılık var. Biz de kartımızı farklılaştırmak ve kullanıcı adedimizi artırmak için indirim yaptık." diyor. "Pazarda yerimizi kuvvetlendirmek istiyoruz." diyen Ayvaz, Türkiye'nin yakaladığı siyasi ve ekonomik istikrarın bu kararlarında etkili olduğunu kaydediyor. Yüzde 3'lük aylık faizin yıllıkta yüzde 40'ın üzerine çıktığını kaydeden Prof. Dr. Sudi Apak ise bu oranın bile yüksek olduğunu vurguluyor. Ziraat, Halk ve MNG Bank'ın ardından diğer bankaların da müşteri kaybetmemek için faiz oranlarını indirebileceğini dile getiren Apak, pazar payını artırmak isteyen bankaların faiz indirimine giderek yeni kampanyalar başlatabileceğini ifade ediyor. Bankaların faiz oranlarında indirime gitmesi tüketiciler tarafından olumlu karşılandı. Tüketiciler Birliği Başkanı Bülent Deniz, kredi kartı kullananlara "Yüksek faizli kredi kartlarını iptal edin, gidin düşük faiz alan bankaların kredi kartını alın." çağrısında bulunuyor. Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar da kredi kartında indirime giden bankaların sektörün diğer temsilcilerine örnek olması gerektiğini dile getiriyor. Çakar'a göre düşük faiz oranları tüketicinin mağduriyetini azaltır.

EN YÜKSEK FAİZİ CITIBANK ALIYOR *

Citibank: 8,45

TEB: 5,95

Yapı Kredi: 5,75

Koçbank: 5,75

Finansbank: 5,70

Akbank: 5,65

HSBC: 5,45

Garanti: 5,30

Vakıfbank: 4,75

İş Bankası: 4,75

Turkish Bank: 3,95

Halkbank: 2,99

Ziraat Bankası: 2,90

MNG Bank: 2,75

* Kredi kartı faiz oranı, aylık, yüzde

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber