Vatandaş tapuda dolandırıldı, fatura Hazine'ye çıktı

Haber Giriş : 05 Kasım 2005 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mahkeme, sahte belgelerle tapudan gayrimenkul satışında Tapu dairelerini sorumlu tuttu. İlk kez verilen bir kararla mahkeme, sahte vekaletname ile gayrimenkul satışı yapılan olayın ortaya çıkması üzerine gayrimenkulu elinden alınan vatandaşın zararını Hazine'nin ödemesine karar verdi.

250 BİN YTL ÖDENECEK:

Rasim Kahraman adlı görme özürlü bir vatandaş, emlakçıdan 200 bin YTL.'ye bir gayrimenkul satın aldı. Kahraman, gayrimenkulün satışını tapu dairesinden, kendisine vekalet verilen aynı emlakçı aracılığı ile yaparak tapu belgesini aldı. Kahraman, bir süre sonra hakkında açılan dava nedeniyle dolandırıldığını anladı. Yılmaz Timurlenk ve Ergin Çelik adlı kişilerin sahte nüfus cüzdanı kullanılarak, emlakçıya verilen vekalet ile gayrimenkulun gerçek sahibinden habersiz satış gerçekleştirildiği ortaya çıktı. Savcılık, olaya karışan diğer sanıklarla birlikte mağdur, Rasim Kahraman hakkında da dava açtı. Kahraman, yargılama sonucunda beraat etti ancak gayrimenkul de elinden alındı. Kahraman'ın avukatı Ercan Öztürk, Hazine aleyhine tazminat davası açtı. Elmadağ Asliye Hukuk Mahkemesi mağdur olan vatandaşı haklı buldu ve Hazine'nin yasal faizleriyle birlikte 250 bin YTL'yi Kahraman'a ödemesine karar verdi.

HAZİNE SORUMLU:

Mahkeme kararında şöyle denildi: ?Satış işleminde satıcı ve alıcının kimliğin araştırmak yasalara göre tapu dairesinin görevidir. Taşınmazı satın alan kişi hem tapu siciline hem de satış işlemini yasal olarak resmi şekilde yapmakla görevli tapu memuruna güvenmektedir. Bu yüzden zarar doğmuşsa hazine onu gidermekle yükümlüdür.'

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber