2004 Yılı Mali Bütçe Tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.

Haber Giriş : 13 Kasım 2003 21:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2004 Yılı Mali Bütçe Tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.

2004 Yılı Mali Bütçe Tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Bütçenin maddeleri üzerinde yapılan görüşmeler sırasında CHP'li üyelerin verdiği önergeye Hükümet'in de katılması üzerine emeklilere vergi iadesinde Bakanlar Kurulu'na artırma yerine azaltma yetkisi de veren düzenleme AK Parti'lilerin de olumlu oylarıyla tasarı metninden çıkarıldı.
AK Parti Bursa Milletvekili Altan Karapaşaoğlu'nun verdiği önergeler kabul edilerek ''Şeref Aylığı'' alan gazilerin katsayıları
yükseltilirken, sağlık personeline döner sermayeden yapılacak ödemelerdeki oranlar, serbest çalışan doktorları da kapsayacak şekildeyükseltildi.
AK Parti'li milletvekillerinin 3 madde üzerinde tekrar müzakere açılması yolundaki önergelerinin kabul edilmesinin ardından, ödeneklerarasına ''deprem giderleri karşılama ödeneği'', ''mülteci ve göçmen giderleri ödeneği'', ''belediyelere yardım ödeneği'' eklendi. Ayrıca, Ilısu ve Yusufeli barajlarının biran önce yapılması için bu projeler 2004 ödenekleri için konulan sınırlamaların dışına çıkarıldı.AK Parti'li üyelerin sulama amaçlı barajlar için 100 trilyon lira aktarılmasına ilişkin önergesine, Hükümet ve DPT katılmadı. Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanvekili Altan Karapaşaoğlu'nun, '' Hükümet ve DPTkatılmıyor, lütfen önergenizi geri çekin'' demesi üzerine önerge geri çekildi.
AK Parti Muş Milletvekili Sabahattin Yıldız'ın, tarımsal ürünlerindesteklenmesi ve doğrudan gelir desteği ödemelerine ilişkin kaleminden tarımsal krediler için 50 trilyon lira aktarılmasını öngören önergesi de benimsendi.
Hükümet'in sunduğu tasarıda 149 katrilyon 708 trilyon lira olarak yer alan gider bütçesi, Komisyon'da yapılan değişiklikle 149 katrilyon 858 trilyon 129 milyar liraya yükseltildi. Gelir bütçesi ise Hükümet'ten geldiği gibi 103 katrilyon 309 trilyon lira olarak
korundu.
2004 Mali Yılı Bütçe Kanun tasarısının ardından 2002 Yılı Kesin Hesap Kanun Tasarısı da kabul edildi. Tasarı içindeki ''dış borçlar'' maddesi, Sayıştay'ın genel uygunluk vermemesi nedeniyle metinden çıkarıldı. Sayıştay yetkilileri, 1995 yılından bu yana dış borçlara genel uygunluk verilmediğini belirterek, dış borç miktarı konusunda cetvellerde hatalar bulunduğunu ifade etti. Bu hatanın giderilmesi için Hazine Müsteşarlığı ile görüşüldüğünü belirten Sayıştay yetkilileri, bunun giderilmesine yönelik tedbirlerin alındığını
kaydetti. Hazine Müsteşarlığı'nın 2004 yılı başında bilişim sistemini değiştireceğini ve teknik düzenlemeleri yapacağını ifade eden
yetkililer, bu değişikliğin yapılmasının ardından cetvellerin yeniden inceleneceğini ve düzelmesi halinde uygunluk verileceğini bildirdi.
CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi'nin itirazları üzerine açıklamada bulunan Devlet Bakanı Ali Babacan, sorunun yakın tarihte ortadan kaldırılacağını belirterek, bu maddenin daha önceki yılarda da aynı nedenden dolayı metinden çıkarıldığını hatırlattı.
Görüşmelerin tamamlanmasının ardından 2002 Yılı Kesin Hesap Kanun Tasarısı, kabul edildi.Görüşmelere saat 16.30'a kadar ara veren Plan ve Bütçe Komisyonu, çalışmalarını 2004 Mali Yılı Katma Bütçeli İdareler Yasa Tasarısı üzerinde sürdürecek.

türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber