Ankarada ihale savaşları

Haber Giriş : 06 Kasım 2005 09:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık Teftiş Kurulu, Milli Eğitim Bakanlığı'nın okul projelerini masaya yatırıp ihalelerde düzeltme isteyen KİK için inceleme başlattı. Başbakanlık müfettişleri, uzmanları bile inceliyor

Uluslararası Para Fonu IMF ve Avrupa Birliği'nin öncelikli reform alanı olarak ilan ettiği Kamu İhale Yasası, dirence karşın uygulamaya girerken, 'ihale savaşları' da sonlandırılamadı.

Kamu İhale Kurumu'nun (KİK) Milli Eğitim Bakanlığı'nın okul projelerini masaya yatırmasından sonra Başbakanlık Teftiş Kurulu, kurumu mercek altına aldı, Kurul'un ihale incelemeleri ise suç duyurularıyla cumhuriyet başsavcılıklarına intikal etmeye başladı. 2001 yılında yaşanan derin mali krizin ardından IMF ile yüksek finansman desteği içeren yeni stand-by düzenlemesinin en önemli yapısal reformu olan Kamu İhale Yasası, yolsuzluklarla mücadelenin de temelini oluşturmuştu. Yasanın ilgilendirdiği kesimlerin direncine rağmen yasa çıkarıldı. Yasaya destek veren AKP ise iktidar olur olmaz gündeme getirdiği değişiklik taleplerini iki defada yaptığı düzenlemelerle hayata geçirmiş, bu değişiklikler AB tarafından da 'geri dönüş' olarak tanımlanmıştı.

Hükümetin, ihale yasasındaki değişiklik gayretleri halen sürüyor. Bu arada, yasaya direnç, uygulamada da kendini gösterdi. Bunlar içinde İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın (İMKB) parasal desteğiyle Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ihale edilen EFİKAP (Eğitime Fiziksel Katkı Projesi), ihalelere katılan firmaların şikâyeti üzerine Kamu İhale Kurumu'nca incelemeye alınması en önemli dosyalardan biri olmuştu.

Tüm dosyalar gönderildi
Kamu İhale Kurumu, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen 62 grup halinde gerçekleştirilen EFİKAP ihalelerinin incelemeye alınan 15'i ile ilgili ihale dokümanlarının kuruma gönderilmesini istemiş, bakanlık tüm ihale dokümanlarını kuruma yığarak fiziksel olarak incelemeyi olanaksız hale getirmeyi denemişti.
Milli Eğitim Bakanlığı okul projeleri ihalelerinin incelemeye alınmasından sonra bakanlıktan bu ihalelerle ilgili 'düzeltme' yapması istenirken, Başbakanlık Teftiş Kurulu (BTK) da harekete geçirildi. Başbakanlık müfettişleri uzunca bir süredir KİK'te incelemeler yapıyor. İncelemenin hedefi Kamu İhale Kurulu üyeleri ile 20 kadar uzman üzerinde yoğunlaştığı ve ilgili kişilerin malvarlıklarının da inceleme kapsamında olduğu ifade edildi. Başbakanlık müfettişlerinin aylar önce başlattığı incelemelerinin henüz sonuçlandırılmadığı, çalışmaların sürdürdüğü öğrenildi.

17 ihalede suç duyurusu
Kamu İhale Kurulu ise yasaya aykırı işlemler konusunda taviz vermiyor. Kurulun bu yılın ilk 9 aylık döneminde gerçekleştirdiği incelemeler sonrasında, 17 ihalede usulsüz işlemler yapıldığı gerekçesiyle cumhuriyet başsavcılıklarına suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda bulunulan ihaleler arasında MEB'in EFİKAP projeler ile çok sayıda okul yapım ihalesi, temizlik, yol ve içmesuyu isale hattı yapım ihaleleri yer alıyor.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber