Kastamonu'da 2012'ye damga vuran 8 olay

Kastamonu, acısı tatlısı ile yeni bir yılı daha geride bırakıp, 2013'e taptaze umutlarla ?merhaba? diyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Ocak 2013 21:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ulaşım altyapısında yılların birikmiş sorunlarının bir bir aşılma noktasına geldiği yatırımlar ile sevinen Kastamonu, zaman zaman da üzüntü ve şaşkınlık verici olaylarla da kedere boğuldu.

ILGAZ TÜNELİ, HAVAALANI, YURDUMTEPE

2012 yılında Kastamonu'nun geleceği adına en umut veren gelişmeler ulaşım altyapısında yaşandı. 2011 yılında gerçekleşen ihaleye yapılan itirazların KİK tarafından Ocak ayı içinde reddedilmesi ve hemen sonrasında sözleşme imzalanması ile başlayan Uzunyazı Havaalanı inşaatında 2012 yılı sonu itibarıyla sona gelindi. Önümüzdeki ay içinde de tüm işlemlerin bitirilip DHMİ'ye hedefleniyor. Sonrasında da havaalanının baharla birlikte uçuşlara açılması beklenmeye başlanacak.

Kastamonu'nun geleceğini güzel günlere taşıyacak ve yılların hayali olan Ilgaz Tüneli'nin temeli ise 9 Kasım tarihinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve üst düzey bürokratların katıldığı görkemli bir tören ile atıldı. Ilgaz Tüneli'nin 2014 Mayıs'ında hizmete girmesi ile İnebolu-Ankara arasındaki karayolu hattını tıkayan en önemli engel aşılmış olacak.

Kastamonu turizmini çok önemli bir yere taşıyacak olan Yurdumtepe kayak tesislerinin ihalesi ise 2012 yılı Şubat ayı içinde yapıldı ve İsviçreli Bartholet Maschinerbau firmasında kaldı. Ilgaz'daki pist uzunluğunu önemli bir noktaya taşıyacak olan Yurdumtepe tesislerinin ardından Vali Erdoğan Bektaş, yeni hedefin Hacet tepesinde de benzeri tesisleri kurmak olduğunu söyledi.

TURİZMDE ?KÖRFEZ? AÇILIMI, 2. AHŞAP FUARI, İTALYA'YA AHŞAP ÇIKARMASI

Vali Erdoğan Bektaş'ın Kastamonu'da göreve başlamasının ardından ilki yapılan Ahşap Fuarı'ın 2012 yılında; Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Nihat Ergün'ün katılımıyla 2.'si düzenlendi. Kastamonu adına diğer umut veren bir gelişme de, turizmde Körfez ve Arap ülkelerini merceğine alan bir çalışmanın yapılması, bu kapsamda önce bölgenin seyahat acente, ardından da medya temsilcilerinin Kastamonu'da ağırlanması oldu.

Vali Erdoğan Bektaş'ın da katılımı ile Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen ve KOSGEB tarafından da desteklenen, İtalya'da düzenlenen iki fuarı kapsayan gezi ise Kastamonu'da ahşap sektörünün yurtdışına açılma çabaları adına olumlu bir gelişme oldu.

27 YIL SONRA CUMHURBAŞKANI GÖRDÜK

2012 yılına Kastamonu açısından damgasını vuran gelişmelerden biri de 27 yıl sonra şehre gerçekleşen cumhurbaşkanı ziyareti oldu. 16 Kasım tarihinde şehre gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, iki gün süreyle Kastamonu'da kaldı ve çeşitli temaslarda bulundu.

BAŞKAN TOPÇUOĞLU ÖLÜMDEN DÖNDÜ

2012 yılı bir dizi üzücü ve hayret verici olayları da beraberinde getirdi. www.kastamonugazetesi.com.tr internet adresinden derlenen bilgilere göre, 3 dönemdir Kastamonu Belediye Başkanlığı görevini yürüten Turhan Topçuoğlu'nun, KUZKA heyeti ile birlikte Çin'e yapacağı gezi öncesinde Çankırı'da geçirdiği kalp krizi tam anlamıyla 2012 yılına Kastamonu adına damga vuran olaylardan biri oldu. Bir süre Ankara'da tedavisi süren ve taburcu olan Topçuoğlu'nun, raporunun bitiminden sonra görevinin başına dönmesi bekleniyor.

DİYALİZ OPERASYONU

Nisan ayında gerçekleşen ?Diyaliz? operasyonu kapsamında gerçekleşen gözaltılar sonrasında Özel Uğurlu Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Atıf Uğurlu'nun da aralarında bulunduğu 5'i doktor 7 kişinin tutuklanması yıla damgasını vuran olaylardan biri oldu. İkinci mahkeme sonrasında tutuklu sanık kalmazken, dava devam ediyor. Bu süreçte hizmete girmesi sekteye uğrayan, kent için önemli sağlık yatırımı Özel Uğurlu Royal Hospital'in açılması ile ilgili belirsizlik ise hala sürüyor.

TERÖR CAN ALMAYA DEVAM ETTİ

Tosyalı Kara Pilot Adil Erdoğan'ı 11 arkadaşı ile birlikte Kabil'de düşen helikopterde şehit verdik. Azdavaylı gurbetçi Kadir Kayıkçı ise görev yaptığı Diyarbakır Lice'de yola döşenen mayının patlaması sonucu arkadaşı ile birlikte şehit oldu. Yürek yakan bir şehit haberi de Ramazan Bayramı'nın 2. Günü Gaziantep'ten geldi. Bayram ziyareti için ailesiyle birlikte Gaziantep'te bulunan İl Özel İdaresi çalışanı Yaşar Bayram, PKK'lı teröristlerce gerçekleştirilen ve sivilleri hedef alan bombalı saldırının kurbanı oldu. Yaşar Bayram şehit olurken, oğlu Kürşat saldırıdan yaralı kurtuldu.

2012 yılında Kastamonu'nun şehit ateşi Afyonkarahisar'da cephanelik patlaması sonrasında da düştü. Patlama sonrasında şehit olan 25 askerden ikisi olan Onbaşı Fatih Şalgam ile Er Ayhan Kurtçu Merkez'de ve Devrekani'de düzenlenen törenlerle toprağa verildiler.

YENİ DEVLET HASTANESİ ŞAŞTI, TIP'TA BELİRSİZLİK SÜRÜYOR

2012 yılında temelinin atılacağının ve 2013 yılında hizmete gireceğinin ifade edildiği yeni devlet hastanesinin ihalesinin dahi yapılamaması, öte yandan Kastamonu Tıp Fakültesi'ndeki belirsizliğin sürmesi şehir adına sağlık yatırımlarının 2012 yılında çok da parlak geçmediğini gösterdi.

SUİKAST: YILI ŞOKLA BİTİRİYORUZ

Kastamonu, Kastamonu Üniversitesi Genel Sekreteri Muhiddin Sağlam'ın evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybetmesi nedeniyle 2012 yılını tam anlamıyla şokta bitirdi.

EN ZOR KIŞ, PARKOMAT, SİYEZ, KENTSEL DÖNÜŞÜM, ŞEKER FABRİKASI, FİLTRE

Son yılların en zor kışının yaşanması, ana caddelerde parkomat uygulamasına geçilmesi, işadamlarının İtalya'da ahşap seferi düzenlemeleri, turizmde Körfez ve Arap ülkelerine açılma gayreti, siyez bulgurunun Slow Food tarafından Türkiye'nin ilk ?presidium?u ilan edilmesi, ?kentsel dönüşüm? kavramının konuşulmaya başlanılması, Şeker Fabrikası'nın satışının iptal edilmesi, Yongapan'ın filtre takması, DynEd eğitim projesinde Türkiye birincisi olunması, 2012 yılının diğer önemli gündem maddeleri oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber