TBMM'de bu hafta neler görüşülecek?

Meclis, bu hafta 4,4 milyon vatandaşı ilgilendiren tasarı için mesai yapacak.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Ocak 2013 11:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TBMM'de bu hafta neler görüşülecek?

TBMM Genel Kurulu'nda, sigortalı lehine düzenlemeler içeren ve 4,4 milyon vatandaşı ilgilendiren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı görüşülecek.

Tasarıya göre, prim borcu olduğu için bir yakınının üzerinden doktora giden Bağ-Kur'lular, SGK tarafından bu konuda kendilerine çıkarılacak borçları ödemeyecek. Emekli olduktan sonra kamuda çalışmaya devam edip, emekli aylığıyla birlikte maaş da alan memurlar, bu aylıklara ilişkin borçlarını taksitlendirebilecek.

Gaziler kamu hastanelerinden sevk almadan özel hastanelere gidebilecek ve fark ücreti ödemeyecek. Liseyi bitirdikten sonra üniversiteye başlayan öğrenciler 120 gün süreyle sağlık hizmetlerinden yararlanacak.

Tasarıyla, iş meslek danışmanı yeterlilik belgesine sahip olduğu halde 817 kişilik iş ve meslek danışmanı alımı ilanına başvuramayanların açtığı davalarda Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı vermesi üzerine ortaya çıkan hukuki sorunlar ve hak kayıpları gideriliyor.

Buna göre, iş ve meslek danışmanı mesleki yeterlilik belgesine sahip olanlardan, bu pozisyonda istihdam edilebilmek için 10-11 Temmuz 2010'da yapılan KPSS'de en az 70 puan alanlardan, bu maddenin yayımı tarihinden itibaren 20 gün içinde müracaat edenler boş bulunan İş ve Meslek Danışmanı pozisyonlarına atanacak. 1 Kasım tarihi itibarıyla çalışanlar ile 2 Kasım tarihinden önce askerlik ve doğum nedeniyle görevlerinden ayrılanlardan yeniden hizmete alınma şartlarını kaybetmeyenlerin yerleştirme işlemleri ve atanmalarına ilişkin hakları ise saklı olacak. Bu düzenlemeyle bin 340 kişi işe başlayacak.

Tasarıyla, 1 Ekim 2008 tarihinden önceki sigortalılık süresine ait değişiklikten dolayı tahakkuk eden prim borcu, usulüne uygun olarak ödenen af, tecil, taksitlendirme ve yapılandırma uygulamalarını etkilemeyecek hale getiriliyor.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nda çalışan personele, yabancı dil şartını yerine getirmeleri için verilen süre 31 Aralık 2012'ten 31 Aralık 2013'e bırakılıyor. Böylece, bu şartı yerine getiremedikleri için işten ayrılmak zorunda kalacak olan 653 çalışan işlerine devam edebilecek. Ancak 31 Aralık 2013'e kadar bu şartı yerine getirmeyenlerin iş sözleşmeleri yenilenmeyecek.

Genel Kurul'da, görüşmeleri yarım kalan, AİHM'e yapılmış bazı başvuruların tazminat ödenerek çözümüne ilişkin, Yargılama Sürelerinin Uzunluğu ile Mahkeme Kararlarının Geç veya Kısmen İcra Edilmesi ya da Edilememesi Nedeniyle Tazminat Ödenmesine Dair Kanun Tasarısı da görüşülecek.

TBMM Genel Kurulu, 8 Ocak Salı günü 15.00-23.00 saatleri arasında, 9-10 Ocak Çarşamba ve Perşembe günleri ise 14.00'de çalışmalarına başlayacak ve gündemdeki tasarıların bitimine kadar çalışacak.

-Komisyonlar-

TBMM Dışişleri Komisyonu, 9 Ocak Çarşamba günü yapacağı toplantıda, bazı uluslararası anlaşmaların onaylanmasına ilişkin tasarıları ele alacak.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, aynı gün, sağlık çalışanlarına yönelik artan şiddet olaylarına ilişkin Araştırma Komisyonu'na, bakanlığının yaptığı çalışmalar hakkında sunum yapacak.

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'nun kapatılarak görevlerinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'na devredilmesini öngören tasarı, 10 Ocak Perşembe günü Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda görüşülecek.

Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, Fatih Üniversitesine bağlı bulunan bazı bölümlerin Turgut Özal Üniversitesi'ne bağlanmasını öngören tasarı ile Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi adıyla yeni bir üniversite kurulmasına ilişkin tasarıyı 9 Ocak Çarşamba günü ele alacak.

Elektrik piyasasında fiyat eşitleme mekanizması ve ulusal tarife uygulamasının süresinin 31 Aralık 2015 tarihine kadar ve Bakanlar Kurulu'na da bu sürenin 5 yıla kadar uzatılmasını öngören Elektrik Piyasası Kanunu Tasarısı, 9 Ocak Çarşamba günü AB Uyum Komisyonu'nda görüşülecek.

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu da yarından itibaren 11 Ocak Cuma gününe kadar her gün toplanarak çalışmalarına devam edecek.

TBMM İçtüzüğü'nün değiştirilmesi amacıyla oluşturulan İçtüzük Uzlaşma Komisyonu, 9 Ocak Çarşamba günü toplanacak. Toplantıda, başkanlık için kura çekimi yapılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber