AÖF'den 23 yılda 750 bin mezun

Haber Giriş : 08 Kasım 2005 08:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yılda bir milyon öğrenciye eğitim veren AÖF'den 23 yılda 750 bin mezun

Yıllık ortalama 1 milyon öğrenciye eğitim veren ve 23. yılını geride bırakan Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi'nden (AÖF) bugüne kadar 750 bin öğrenci mezun oldu.

6 Kasım 1981'de yürürlüğe giren kanundaki Türk üniversitelerine tanınan ?sürekli ve açıköğretim yapma? hakkının Anadolu Üniversitesi'ne verildiği AÖF, üniversitelerde öğrenim gören öğrencilerin yaklaşık yüzde 40'ını bünyesinde tutuyor. Uzaktan eğitim sistemindeki öğrencilere kurs veren dershane yöneticileri, mezun sayısının çok olmadığını vurguluyor. 1982-1983 öğretim yılına iktisat ve iş idaresi alanındaki iki uzaktan öğretim programıyla başlayan AÖF'nin dünyanın önde gelen mega üniversiteleri arasında yer aldığına dikkat çeken yöneticiler, AÖF'nin daha şeffaf olması için bazı önerilerde bulunuyor. AÖF öğrencisine hizmet veren İzmir'de 20'ye, ülke genelinde ise 150'ye yakın dershane bulunuyor. Uzaktan eğitim modeliyle yükseköğretim yapan ilk ve tek kurum olan Anadolu Üniversitesi'nin açıköğretim sistemi, üç fakülte kapsamındaki 7 lisans ve 20 önlisans programına sahip. Açıköğretim sistemi sadece Türkiye'de değil, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Almanya, Belçika, İsviçre, Fransa, Avusturya ve Hollanda'da yaşayan Türk vatandaşlarına uzaktan eğitimi etkili bir şekilde uyguluyor. AÖF'den, bu sistemi uygulayan dünyadaki birçok ülkede yüz binlerce kişi faydalanıyor.

Açık öğretim dünyada da yaygın

Anadolu Üniversitesi, yurtdışında uzaktan öğretim alanında dünyanın sayılı yükseköğretim kurumlarıyla çalışmalar yürütüyor. AÖF, Open University (İngiliz Açık Üniversitesi, İngiltere), CNED (Fransız Uzaktan Eğitim Kurumu, Fransa), Die Fern Universitaet in Hagen (Alman Açık Üniversitesi, Almanya), NIME (Japon Ulusal Çokluortam Eğitim Enstitüsü, Japonya), EADTU (Avrupa Açık ve Uzaktan Eğitim Üniversiteleri Birliği, Hollanda), AAOU (Asya Açık Üniversiteler Birliği, Çin) ile ortak çalışmalar da yapıyor. AÖF'nin 2004-2005 öğretim yılı haziran ayındaki yıl sonu sınavları, 81 ildeki 88 sınav merkezinde, 240 ders için 92 farklı sınav kitapçığıyla 5 bin 83 bina ve 81 bin 119 salonda yapıldı. Dört oturumdaki sınavlara toplam 1 milyon 768 bin 404 öğrenci katıldı, oturumlarda 221 bin 913 kişi görev aldı. İzmir Karacan Akademi Genel Koordinatörü Suat Ekici, bir fakültenin 1. sınıfını yedi yılda bitiren öğrencilerle karşılaştıklarına dikkat çekiyor. Ekici, ?750 bin öğrencinin kaçının dört yılda mezun olduğunu araştırmak lazım. ? diyor. Murat İlkumut Açıköğretim Kursları Yönetim Kurulu Başkanı Murat Baskı ise açıköğretim sisteminin. dünyanın önde gelen uzaktan eğitim veren üniversitelerinden daha kaliteli ve çağdaş olduğunu savunuyor.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber