Akdeniz Üniversitesi böbrek naklinde Avrupa birinciliğine gidiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Kasım 2005 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Organ Nakli Merkezi, bu yılın 10 ayında 210 böbrek nakli yaparak, geçen yıl 199 böbrek nakliyle Avrupa'daki merkezler arasında birinci olan Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'daki Organ Nakli Merkezi'ni geçti.

Rektör Prof. Dr. Akaydın, Organ Nakli Merkezi'nin bu yıl çok yoğun çalıştığını belirterek, geçen yılla kıyaslandığında, 10 ayda 210 böbrek nakli gerçekleştiren merkezin bu yıl Avrupa birinciliğini elde etmek üzere olduğunun anlaşıldığını söyledi.

Merkezin bu başarısının gurur verici olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Akaydın, "Merkezimiz, akciğer ve ince bağırsak nakli hariç, organ nakli konusunda dünyanın en başarılı merkezlerinden daha iyi düzeye geldi" dedi.

Organ Nakli Merkezi ekibinin, 10 ayda toplam 1210 saat süreyle ameliyathanede kaldığına işaret eden Prof. Dr. Akaydın, başarısı dolayısıyla merkezin AÜ tarafından ödüllendirildiğini, ödül töreninin aralık ayının son haftasında yapılacağını bildirdi.

Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Alper Demirbaş da 2000 yılında merkezi Türkiye'de bir numara ve Avrupa birincisi yapmak üzere yola çıktıklarını ve bu hedefe bu yıl ulaştıklarını söyledi.

Geçen yıl 174 böbrek nakli yapan merkezin, bu yıl 10 ayda 210 böbrek nakli gerçekleştirdiğini belirten Demirbaş, şöyle konuştu:

"Avrupa Organ Nakli Derneği'nin verilerine göre, 2004 yılında Avrupa'nın en büyük organ nakli merkezi olarak gösterilen Prag'daki organ nakli merkezinde 199, ikinci sıradaki Finlandiya'nın Helsinki Üniversitesi'nde 197, Almanya Hannover'de 192, Fransa Nantes Üniversitesi'nde 171 böbrek nakli yapılmış. Merkezimiz bu sayıları, 2005 yılının 10 ayında aştı.

Prag'taki merkezde sayının bu kadar yüksek olmasının nedeni, Çek Cumhuriyeti'ndeki tek organ nakli merkezi olmasındandır. Oysa Türkiye'de 32 organ nakli merkezi var. Yıl sonuna kadar 230 nakil sayısına ulaşıp, son 4 yılın rekorunu kırmak istiyoruz."

Prof. Dr. Demirbaş, böbrek naklinin Avrupa'da 40 bin avro, ABD'de 75-80 bin dolar, ABD'de karaciğer naklinin de 300 bin dolara mal olduğunu, Türkiye'de ise bu rakamların 15'te birine nakil yapıldığını açıkladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber