Polis artık kitap sunucusu

Haber Giriş : 09 Kasım 2005 09:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yıllardır 'yasak yayın' avcılığı yapan, bu nedenle onlarca tutuklamaya zemin hazırlayan polis, birkaç istisna dışında her siyasi yelpazeden kitabı vatandaşın kullanımına sundu. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün üç yıl önce başlattığı elektronik kütüphane çalışmaları sonuçlandı. 400 dil ve lehçede, 28 bin kitabın veri girişi yapılan sanal kütüphanedeki kitaplar, isteyen vatandaşa ödünç de verilebiliyor.

Hitler, Saidi Nursi ve Fethullah Gülen

Polisin sanal kütüphanesinde Adolf Hitler'in 'Kavgam' adlı kitabının 1966 ve 1972 yılı baskıları yer alıyor. Öcalan'ın kitaplarına yer verilmezken, Emniyet'in PKK ve KADEK üzerine hazırladığı yayınlarla 'The PKK' isimli kitap bulunuyor. Kütüphanede, Nur tarikatının kurucusu Saidi Nursi'nin yazarı olarak göründüğü tam 86 kitap bulunuyor. Halen yurtdışında yaşayan Nur cemaatinin önde gelen isimlerinden Fethullah Gülen'in dört ayrı kitabıyla gazeteci Eyüp Can'ın 'Fethullah Gülen Hocaefendi İle Ufuk Turu' kitabı da kütüphanede.

Orhan Pamuk, Nâzım Hikmet, Aziz Nesin

Yazar Orhan Pamuk'un 'Kara Kitap', 'Sessiz Ev', 'Beyaz Kale', 'Cevdet Bey ve Oğulları', 'Gizli Yüz' isimli romanları da Emniyet kütüphanesinde okuyucu bekliyor. Kütüphanede, devletin kendisi ve eserlerini okuyanlarla en çok uğraştığı şairlerin başında gelen Nâzım Hikmet'in tam 67 kitabına yer veriliyor. Kitapları yüzünden çekmediği kalmayan merhum yazar Aziz Nesin 69 eseriyle, kısa süre önce yaşamını yitiren, uzun yılların sakıncalı edebiyatçılarından Attilâ İlhan da bazı şiir kitaplarıyla kütüphanede yer alıyor.

Kütüphanedeki eserler arasında 'Osmaniyeli Ülkücü Şehitler Albümü' ile 1980 basımı 'Ülkücü Basın Şehitleri' isimli kitap da dikkat çekiyor. Aynı şekilde Alpaslan Türkeş'in ünlü 'Dokuz Işık-Milli Doktrin' isimli kitabı dahil 13 eseri de bulunuyor.

Sol kitaplar da bulunuyor

Sol hareketin liderlerinden Mahir Çayan'ın kendi yazdığı kitap kütüphanede yok. Ancak 'Çayan Davası' adıyla bir kitaba ve aynı şekilde 1972'de idam edilen Deniz Gezmiş'i anlatan 'Darağacı; Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Arslan', 'Gezmiş Anlatıyor' ve 'Deniz Gezmiş Olayı' isimli kitaplar kütüphanede yer alıyor.

Sanal kütüphanede, Karl Marx'ın kendi yazdığı 22 kitabıyla birlikte Marx'la ilgili tam 269 esere, Lenin'le ilgili ise tam 121 ayrı kitaba ulaşmak mümkün.

Mao Zedung, Stalin, Fidel Castro üzerine yazılmış kitaplarla Ernesto Che Guavera'nın 'Savaşçıya Pratik Öneriler' kitabı da kütüphanede okuyucu bekliyor.

Kütüphanede Alevilik üzerine İsmet Zeki Eyuboğlu, Cemal Şener ve Haydar Kaya'nın kitapları bulunuyor.

Şeriat ve laiklik üzerine birçok kitabın da yer aldığı kütüphanede, şeriat karşıtı gazeteci-yazar Hikmet Çetin'in 'Şeriatçı Basının Önlenemeyen Yükselişi, Milli Eğitimde İdeolojik Örgütlenmeler, Suudi Sermayesi, Sivas Katliamının Ardında Yatan Gerçek' isimli eseriyle Erbil Tuşalp'in 'Şeriat A.Ş.' isimli kitabı da var.

Radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber