Kamu Yönetimi Temel Yasası'yla belediye ve il özel idarelerine aktarılması beklenen iki milyon memur, taşra teşkilatı kaldırılmayacak bakanlıklara geçmeye çalışıyor.

Haber Giriş : 16 Kasım 2003 09:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kamu Yönetimi Temel Yasası'yla belediye ve il özel idarelerine aktarılması beklenen iki milyon memur, taşra teşkilatı kaldırılmayacak bakanlıklara geçmeye çalışıyor.

Kamu Yönetimi Temel Yasa Tasarısı'yla 2 milyon memur belediyelere ve il özel idarelerine aktarılarak statüleri değiştirilecek.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in geçtiğimiz hafta kamuoyuna açıkladığı Kamu Yönetimi Temel Kanunu, 2 milyon memurun belediyelere ve il özel idarelerine aktarılmasını öngörüyor.

Kamu Yönetimi Temel Yasa Tasarısı'na göre, taşra teşkilatları kaldırılacak bakanlıklardaki personel yerel yönetimlere aktırılacak. Tasarıda, şu anda "memur" statüsünde çalışan personelin ise, "belediye çalışanı" statüsüne geçeceği hükmü yer aldı. Buna göre, taşra teşkilatları kaldırılan bakanlıkların taşra teşkilatları, alacak, borç, bütçe ödenekleri ve personeli ile birlikte belediyelere, belediye sınırları dışında ise il özel idarelerine devredilecek.

Memurlar belediyeye geçmeye sıcak değil

Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığı'nın verilerine göre, bakanlık il müdürlüklerinin kapatılmasıyla 81 ilde statüleri değişecek memur sayısı da 2 milyonu bulacak.

Yapılan değişiklikle, verilecek hizmetler yanında atama ve tayinlerde yerel yönetimler söz sahibi olacak. Ancak bu durum çalışanları tedirgin etti. Belediyelerde maaş almakta bile zorlanacakları kaygısına kapılan memurlar, şimdiden torpil arayışına başladı. Taşra teskilatları kaldırılmayan bakanlıklara geçmeye çalışan memurlar, yerel yönetimlerin ücretlerini ve özlük haklarını tam olarak karşılamayacakları endişesini taşıyor.

Tasarıya göre, sadece Maliye, İçişleri ve Çalışma Bakanlıklarının taşra teşkilatlarına dokunulmayacak. Tasarıyla birlikte şu anda bakanlıkların bünyesinde görev yapan ve sayıları 14 bini bulan müfettişler de normal memur statüsüne geçirilerek, teftiş sistemi de değişecek. Memurların yanı sıra denetim elemanları da statülerinin değişmemesi için yoğun bir çaba sarfediyor.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber