Dedesinin sandığından tarih çıktı

Ordu’da 113 yaşında ölen adamın sandığından çıkan belgeler en az 200 yıl geçmişi aydınlatacak.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Ocak 2013 10:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Dedesinin sandığından tarih çıktı

Ordu'da 113 yaşında ölen adamın sandığından çıkan belgeler en az 200 yıl geçmişi aydınlatacak.

Kabadüz ilçesine bağlı Derinçay Köyü Muhtarı Hasan Okutan'ın 113 yaşında ölen dedesinin sandığından çıkan ve çoğunluğu Osmanlıca yazılı mühürlü belgeler eski adıyla Kotanı yeni adıyla Derinçay köyünün bilinmeyen geçmiş tarihine ışık tutulacağı düşünülüyor. Derinçay Köyü Muhtarı Hasan Okutan, Kabadüz Kaymakamı Engin Avcı'yı makamında ziyaret ederek, dedesinden kalma belgelerin çözümlenmesi konusunda yardım istedi.

Dedelerinin büyük dedesinin Osmanlı döneminde Trabzon Kadısı olduğunu anlatan muhtar Okutan, “Büyük dede Trabzon Kadısı olduğu dönemde hakkında o dönemin padişahı ölüm fermanı çıkartmış. Büyük dede ölüm fermanını duyunca Trabzon'dan kaçarak bugünkü bizim yaşadığımız eski adıyla Kotanı köyüne gelmiş” dedi.

Dedesinden kalma belgelerin önemli olduğunu düşündüğünün altını çizen Muhtar Okutan, “Köyümüz bence Ordu'nun en eski köyüdür. Bu belgeler çözülürse köyün bilinmeye en az 200 yıllık geçmişi ortaya çıkacağına inanıyorum” diye konuştu.

Belgelerin çoğunluğunun Osmanlıca yazılı ve mühürlü olduğunu ifade eden Kabadüz Kaymakamı Engin Avcı, “Bu belgeleri saklayan kişilerin o dönemde eğitimli olduklarını gösteriyor. Belgelere ilk bakışta Balkan Muharebesi Teskeresi, İlk Nüfus Cüzdanı olduğu görülüyor. Biz de kendisine gerekli desteği vererek diğer belgelerin ne olduğu ve okunması konusunda yardımcı olacağız” şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber