Savcıların yeni TCK yorumu tartışma doğurdu

Haber Giriş : 13 Kasım 2005 14:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hakim, savcı ve polis, yaklaşık 6 ay önce yürürlüğe giren yeni Türk Ceza Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) uygulamasında anlaşamıyor.

Polisler kanunun öngördüğü şartlarda delil toplayamayınca, hakim ve savcılar zanlılar hakkında tutuklama emri çıkaramıyor. Bu nedenle İzmir'de Kalaşnikof'la yakalanan F.D.'yi savcılık serbest bırakırken, İstanbul'da Tolga Top'u gasp ettikleri iddiasıyla yakalanan zanlılar ise hakim tarafından serbest bırakıldı. Avukat Ali Mahir Başarır, bu durumu polis, savcı ve hakimlere yeni kanunla ilgili yeterli eğitim verilmemesine bağlıyor. Yeni düzenlemelerde eksiklik olmadığını savunan avukat Mustafa Ercan ise hakim ve savcıların yasaların verdiği takdir hakkını kullanmada sıkıntı yaşadıklarını söylüyor. Ercan, polisin eğitim açısından geçmiş döneme göre iyi olmasına rağmen hâlâ yetersiz olduğuna da dikkat çekiyor.

Önceki gün İzmir'de şüphe üzerine yakalanan F.D., çantasında Kalaşnikof, evinde ecstasy hap ve esrar çıkmasına rağmen savcılıkça serbest bırakıldı. Aynı şekilde İstanbul'da gasp şüphesiyle yakalanan iki zanlı, mağdur teşhis ettiği halde tanıkların ifadesinin alınmadığı ve güvenlik kamerasının görüntülerinin mahkemeye ulaşmadığı gerekçesiyle tutuksuz yargılanmak üzere serbest kaldı. Bir süre önce de Eminönü ilçe emniyet müdürünü darp etmek isteyen zanlılar, polisin biber gazı sıkmasıyla yakalandı, ancak çıkarıldıkları mahkemece serbest bırakıldılar. Gelişmeleri değerlendiren avukat Başarır, hakim, savcı ve polise kanunlarla ilgili yeterli eğitim verilmemesinden yakındı. Eski Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'nda ?delillerin karartılması ve sanığın kaçma şüphesi'nin tutuklama nedeni olduğunu belirten Başarır, yeni kanunda şüphenin yeterli olmadığını vurguladı. Tutuklama için somut ve kesin delil arandığını ifade eden Başarır, ?Yeni kanunda kişinin üzerinde silah yakalanmışsa bunu hangi amaçla bulundurduğu, terör şüphesi varsa örgüt üyesi olup olmadığı kesin olarak ispatlanmak zorunda. Ayrıca somut ve kesin delilin hukuka uygun şekilde elde edilmesi ve ispat edilmesi isteniyor. Zanlı, uyuşturucu ile yakalansa bile bunun ticaretini yaptığının kanıtlanması gerekiyor. Zanlı ?ben içiyorum' derse serbest kalıyor. Kalaşnikof'la yakalanan biri, ?arkadaşımın hediyesi' dese kurtulabiliyor. Polisin aksini delillerle ispat etmesi gerekiyor.? Başarır, kanunlara uygun olmayan delilin ?atom bombası' bile olsa tutuklamaya yetmeyeceğini kaydederek, yeni CMK ile suçlulukla mücadelenin imkansız olduğunu iddia ediyor.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber