Son yıllarda yaptığı çalışmalardan çok, yolsuzluk iddialarıyla gündeme gelen Kızılay, 30 kişilik kayyum heyetine devrediliyor.

Haber Giriş : 17 Kasım 2003 08:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Son yıllarda yaptığı çalışmalardan çok, yolsuzluk iddialarıyla gündeme gelen Kızılay, 30 kişilik kayyum heyetine devrediliyor.

Bakanlar Kurulu'nun Kızılay yöneticilerinin yerine kayyum atanmasına ilişkin kararı, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in onayına sunuldu. Kayyum heyetinin başında Kızılay Genel Başkan Vekili Özbek Saran'ın oğlu Fenerbahçe eski yöneticisi Sadettin Saran'ın bulunduğu öğrenildi.

Başbakanlık Teftiş Kurulu ve İçişleri Bakanlığı'na bağlı müfettişler, Kızılay'ın çadır ihaleleri ve inşaat işlerini incelemeye aldı. Müfettişler, Kızılay yöneticilerinin ciddi boyutlardaki yolsuzluk olaylarına karıştığını tespit ederek rapor hazırladı. Bunun üzerine harekete geçen hükümet, yöneticilerin görevden alınmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararını imzaya açtı. Sezer'e gönderilen kararname ile Türkiye Kızılay Derneği Merkez Yönetim Kurulu görevden uzaklaştırılıp yerine 30 kişilik kayyum heyeti atanacak.

Yolsuzluk ve görevi ihmal nedeniyle Kızılay Derneği Genel Başkanı Ertan Gönen ve üyeler hakkında tam 113 dava açıldı. Kızılay eski yöneticisi Günay Aksoy'un İçişleri Bakanlığı'na sunduğu bir rapor üzerine mülkiye başmüfettişleri Mustafa Uysal ve Sami Bulut tarafından bir rapor hazırlandı. Rapor üzerine Ertan Gönen ve yönetim kurulu üyeleri hakkında İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu imzasıyla Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu. Raporda Kızılay yönetiminin yasa ve tüzüğe aykırı hareket ettiği belirtilerek sorumluların cezalandırılması isteniyor.

Suç duyurusu üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın iddianamesinde, müşteki Hüsamettin Sarı tarafından Eskişehir'de Kızılay Maden Suyu bayiliği almak için Kızılay Genel Başkanlığı'na 3 kez dilekçe verildiği; ancak talebin karara bağlanmadığı, başvuruyu yapan firmaya hiçbir cevap verilmediği, Kızılay Kartal Tıp Merkezi'nin tomografi ve MR cihazı almak amacıyla açtığı ihaleyi 330 bin Amerikan Doları bedeliyle Medital firmasının kazandığı, cihazı vermeyi taahhüt ettiği halde Başkan Gönen'in devreye girerek ihalenin iptali yoluna gittiği iddiaları yer aldı. Derneğe personel yönetmeliğine aykırı genel müdür yardımcısı atandığı da ileri sürülen iddianamede, Kızılay Genel Müdürlüğü binasının onarımıyla ilgili İçişleri Bakanlığı mülkiye müfettişleri tanzim raporunun, gereği yerine getirilmeden kaybedildiği; bu olaydan eski Genel Sekreter Muktedir Ballı'nın sorumlu olduğu belirtildi.

İddianamede, Kızılay Genel Başkanı Gönen hakkında, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) ?görevi kötüye kullanma'' suçunu tanımlayan 240 ve suçu yarı oranına kadar artıran 80. maddesiyle ?görevi ihmal'' fiilini düzenleyen 230/1. maddesi uyarınca 5,5 yıla kadar hapis cezası talep edildi. Kızılay'ın Genel Başkan Vekili Özbek Saran ve eski Genel Başkan Vekili Fadıl Ünver, eski Genel Sekreter Muktedir Ballı hakkında TCK'nın 240 ve 230/1. maddeleri uyarınca 4'er yıla kadar; yöneticiler Ali Ulvi Bakır, Filiz Mızrak, Selma Ballı, Fikret Günel, Selim Arıksoy, Fuat Avcı hakkında TCK'nın 240. maddesi uyarınca 3'er yıla kadar; Ayşe Saltan, Adem Çatan, Çetin Uğural ve Recep Dönmez hakkında da TCK'nın 230/1. maddesi uyarınca 3'er aydan 1'er yıla kadar hapis cezası istendi.

Kızılay Yönetim Kurulu'na Ertan Gönen'in listesinden giren emekli Tümgeneral A. Çetin Uğural da savcılığa gönderdiği bir yazıda, yönetimin kayyuma devredilmesini istemişti.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber