Arınç: Başörtüsünü YÖK belirlesin

Haber Giriş : 14 Kasım 2005 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meclis Başkanı Bülent Arınç, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) başörtüsüyle ilgili kararının Türkiye için bağlayıcı olmadığını söyledi.

Kararın, yasağın kalkmasına engel olmayacağını da vurgulayan Arınç, mahkemenin birçok kararını eleştirirken bu konuyu desteklemenin çelişki oluşturduğunu kaydetti. Arınç, başörtüsünün yasak olmasındaki ?siyasi simge' eleştirisine de farklı bir yaklaşım getirdi. Herkesin değişik biçimlerde başörtüsü taktığını belirten Arınç, Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK), ?siyasi olmayan başörtüsü modeli' belirlemesini istedi: ?Stilistlere 4-5 ayrı model başörtüsü şekli hazırlatıp ?bunlar siyasi simge değildir' deseler iyi olur.?

Bülent Arınç, dün TBMM Sabit Osman Avcı Eğitim Tesisleri'nde basın toplantısı düzenleyerek AİHM'nin ?Leyla Şahin kararı'nı değerlendirdi. Avrupa'nın hiçbir ülkesinde başörtüsü yasağı uygulanmadığına dikkat çeken Arınç, mahkemenin Türkiye'deki yasağı onaylamasını yanlış bulduğunu kaydetti. Eskiden beri tartışılan laiklik anlayışının zamanla gelişeceğini belirten Arınç, kararı destekleyenleri şöyle eleştirdi: ?AİHM'nin birçok kararına tepki gösterirken, sadece bu konudaki kararını alkışlamanın ?çifte standart' olacağını söyleyenler, doğrusu çok da haksız sayılmaz. Terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcalan hakkında verilen ?adil yargılanmadı' kararına karşı herkes, ?Böyle bir karar olamaz, bu karar yanlıdır, bu karar tarafsız, adil değildir.' diyordu. Şimdi aynı çevrelerin Leyla Şahin davasında tam tersini söylemeleri elbette dikkat çekicidir. Ya o karar da doğruydu, buna da ?evet' demek zorundasınız, ya da o karar yanlıştı, eleştiriyorsanız bu kararı da eleştirenlere haksızlık yapmamanız lazım. Dolayısıyla kararlar yeri geldiğinde uygulanır; ama çoğu zaman da tartışılır.?

Leyla Şahin davasındaki kararın adil ve tarafsız olup olmadığını olayın şartları içinde değerlendirmek gerektiğine işaret eden Arınç, davanın açıldığı 7 yılda, Türkiye'de 3 hükümet değiştiğine ve hepsinin de mahkemeye ayrı ayrı savunma dilekçeleri verdiğine dikkat çekti. Arınç, Şahin'in, İstanbul Üniversitesi aleyhine dava açtığını hatırlatarak, başka bir üniversite aleyhine açılacak davanın farklı sonuçlanabileceğini kaydetti. Hukukçuların ?Karar Türkiye'yi bağlamaz.? açıklamalarına karşın, bazı çevrelerin Avrupa'yı bile bağlayacağı iddialarına değinen Arınç, hiçbir ülkenin bu karar sonrasında üniversitelerinde başörtüsünü yasaklamayacağını iddia etti.

Son günlerde devletin zirvesinde soğukluk yaşandığı iddialarını esprilerle cevaplayan Arınç, ?Havalar soğudu, soğukluk havalarla ilgilidir.? derken, medyanın bu konuları abartmasından yakındı. Arınç, tek bir karede 10 fotoğrafın çekilerek yorumların yapıldığını belirtirken, ?Elini sıkan bir insan yüzüne de bakmak zorunda değil. Biz ve Sayın Cumhurbaşkanı çok ciddi insanlarız. Her gün gülecek, birbirimizin sırtına şaplak atacak değiliz. ?Yüzünü çevirdi, sağa sola döndü' demeyin. Yaptığımız iş ciddi olmayı gerektiriyor. Birbirimizi ne kadar çok seviyoruz bilemezsiniz. Birbirimize olağanüstü saygımız var. Kamusal ilişkilerimiz gayet iyi.? diye konuştu.

Bröve mektubu yazan vekillere kızdı: Sana ne, kurum istediği gibi düzenler

Meclis Başkanı Bülent Arınç, kahvaltılı basın toplantısında Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın (KKK) brövesinin değiştirilmesiyle ilgili tartışmayı da değerlendirdi. Bu konuda ?'niye yaptınız, eskisi daha güzeldi'' şeklinde ?'göz yaşartan'' mektuplar yazıldığını belirten Arınç, Genelkurmay'a yönelik eleştirilere sert tepki gösterdi: ?Sana ne kardeşim, kurum istediği gibi düzenler. 3-4 tane de milletvekilimiz, sabahtan akşama ağlıyorlar; ?öbürü daha güzeldi', sanki her gün onu görüyorlarmış gibi. Sana ne, ne karışıyorsun? Sen Genelkurmay'a talimat verecek bir yerde misin? Kara Kuvvetleri Komutanı'na ?bu yanlış oldu, eskisi daha güzeldi' diyecek noktada mısın??

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber