İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Meclis'te bu hafta neler görüşülecek

Meclis, bu hafta önemli düzenlemeler için mesai yapacak.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Ocak 2013 11:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Meclis'te bu hafta neler görüşülecek

TBMM Genel Kurulu, haftaya yasa dışı dinlemeler ve özel hayatın gizliliğin ilişkin ihlaller konusunda grupların verdiği Araştırma önergelerini görüşerek başlayacak.

Genel Kurul'da, 22 Ocak Salı günü, 4 partinin verdiği araştırma önergeleri birleştirilerek görüşülecek. Önergeler adına birer milletvekili, gruplar ve Hükümet adına konuşmaların ardından önergelerin kabul edilerek, Meclis Araştırma Komisyonu kurulması bekleniyor.

Görüşmeleri yarım kalan elektrik piyasasına ilişkin teklifin görüşmelerine devam edilecek. 4 maddesi kabul edilen Elektrik Piyasası Kanunu ile Özel Tüketim Vergisi Kanunu'nda değişiklik öngören kanun teklifinin yürütme ve yürürlük maddeleri ele alınacak. Teklif, doğalgazla çalışan elektrik santrallerinde ikincil yakıt alımlarındaki ÖTV muafiyetin 7 yıl daha uzatılıyor.

-Anadilde savunma-

Genel Kurul'da, 23 Ocak Çarşamba günü ''anadilde savunma'' ve hükümlülerin cezaevinde eşleriyle görüşmesine imkan tanıyan tasarıyı ele alacak.

Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'na göre, sanık; iddianamenin okunması ve esas hakkında mütalaanın verilmesi üzerine sözlü savunmasını kendisini daha iyi ifade edebileceğini beyan ettiği başka bir dilde yapabilecek. Tercüme hizmetleri, il adli yargı adalet komisyonlarınca oluşturulan listeden, sanığın seçeceği tercüman tarafından yerine getirilecek.

Bu tercümanın gideri devlet tarafından karşılanmayacak. Bu imkan, yargılamanın sürüncemede bırakılmasına yönelik olarak kötüye kullanılamayacak.

-Evli hükümlüler, ödül olarak, eşleriyle mahrem şekilde görüşebilecek. Ağır bir hastalık veya sakatlık nedeniyle cezaevinde yalnız kalamayacak olanların infazı ertelenebilecek.

-''Disko'' için düzenleme-

Genel Kurul'da, anadilde savunmanın yasalaşmasının ardından TSK Disiplin Kanunu Tasarısı ele alınacak. Tasarıyla, aşırı derecede borçlanma ve borçlarını ödeyememe, ahlaki zayıflık, ideolojik veya siyasi amaçlı faaliyetlere karışmak, iffetsiz kimseyle evlenmek veya yaşamak, gayri tabii mukarenette bulunmak TSK'dan ayırma sebebi olacak. Disiplinsizliğe karşı oda hapsi verilemeyecek.

Disiplinsizlik inceleme ve araştırmasının sıhhatli devam etmesi amacıyla, görevi başında kalmasında sakınca görülecek subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş veya sözleşmeli erbaş ve erler idari izinli sayılarak, görevlerinden geçici olarak uzaklaştırılabilecek.

Cumhurbaşkanı'nın tek başına yaptığı işlemler, YAŞ kararları ile disiplinsizlik nedeniyle verilen cezalar ve diğer idari yaptırımlar, yargı denetimi dışında olacak. YAŞ terfi işlemleri ile kadrosuzluk nedeniyle emekliye ayırma hariç, her türlü ilişik kesme kararına ve disiplin cezalarına karşı yargı yolu açık olacak.

Bedelli askerlikte belirlenen bedelin yarısını ödemek suretiyle başvurusu kabul edilenlerden ikinci taksit için öngörülen altı aylık süreyi geçirenler veya ilk taksitini geri alanlar ile şartları taşıdığı halde 15 Haziran 2012 tarihine kadar başvuruda bulunmamış olanlara, bedelli askerlik hizmetinden yararlanmak için yeni bir hak tanınacak.

Genel Kurul, bu hafta düzenlemelerin yasalaşması için geç saatlere kadar mesai yapacak, ayrıca tamamlanması halinde Cuma ve Cumartesi günleri de çalışacak.

-Komisyonlar-

TBMM'deki ihtisas komisyonları da gündemlerindeki konuları ele alacak.

Plan ve Bütçe Komisyonu, Sağlık Bakanlığınca kamu özel işbirliği modeliyle tesis yaptırılması, yenilenmesi ve hizmet alınmasına imkan veren kanun tasarısını 22 Ocak Salı günü görüşecek.

Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu, orman köylüleriyle ilgili yasa teklifini 22 Ocak Salı günü ele alacak.

Sanayi, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu, Elektrik Piyasası Kanunu Tasarısı'nı 23 Ocak Çarşamba günü ele alacak.

Adalet Komisyonu, 24 Ocak Perşembe günü, Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı'nı görüşecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber