Yeni özürlü yasa taslağına göre, özrülülere üniversitelerden kontenjan sağlanacak

Haber Giriş : 17 Kasım 2003 23:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yeni özürlü taslağına göre, özrülülere üniversitelerden kontenjan sağlanacak

Özürlülerle ilgili hazırlanan yeni yasa tasarısında, özürlülerin hayatını kolaylaştıracak radikal değişiklikler var. Yeni düzenlemeye göre özürlüler, devletten önemli isteklerde bulunabilecek.

Özürlülerle ilgili hazırlanan yasa taslağı, özürlülerin hayatına radikal değişiklikler getiriyor. Yeni düzenlemeye göre özürlüler, devletten önemli isteklerde bulunabilecek. Örneğin, apartmanında kendisine yönelik tadilat talebinde bulunabilecek, özürlüye devlet asansör yaptırmak zorunda olacak.

Yasa taslağına göre, özürlülere üniversitelerden kontenjan sağlanacak, maddi yardımda bulunulacak. Özürlülerin yaşamı için zorunluluk göstermesi halinde, oturduğu apatman ya da dairede tadilat yapılabilecek. Örneğin üst katlarda oturan yürüme özürlü bir vatandaş asansör talebinde bulunabilecek. Giderler 6 ay içinde devlet tarafından karşılanacak.

Yeni düzenlemeye göre özürlülerin hastalanmaları durumunda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı birinci dereceden sorumlu olacak. Düzenleme, erken teşhis ve tedaviden Çalışma Bakanlığı ile üniversite hastanelerini, rehabilitasyon işlerinden ise Sağlık Bakanlığı'nı sorumlu tutuyor. Özürlülerin psiko-sosyal rehabilitasyon hizmetleri konusunda ise, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ile Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu sorumlu tutuluyor. Özürlülerin mesleki rehabilitasyon ve istihdam hizmetleri ise Milli Eğitim Bakanlığı'na devrediliyor. Yasa Taslağı, özürlülerin bakım işlerini de yine Çocuk Esirgeme Kurumu'na bırakıyor. Taslağa göre, bakıma muhtaç özürlülere gerekirse evinde hizmet verilecek, zorunluluk göstermesi halinde oturduğu evde yapılacak tadilatı da devlet üstlenecek. Asgari düzeyde yaşam ihtiyaçlarını gideremeyen özürlüler ise maddi yönden desteklenecek. Bu gruba girenler su, doğalgaz gibi hizmetleri yüzde 50 indirimli alacak.

Sakatlık oranı en az yüzde 40 olanlardan 15 yıldan beri sigortalı olanlar, yaşları ne olursa olsun 3600 gün prim ödemek şartıyla, yaşlılık aylığından yararlanabilecek. Bakıma muhtaç özürlülere gerekirse evinde hizmet verilecek. Bunun için gezici hizmet programları oluşturulacak.
Yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber