5 Aralıkta görev süresi bitecek olan Gürüz'ün yerine, Üstün Ergüder, Alpaslan Işıklı ve Aysel Çelikel'in isimleri geçiyor

Haber Giriş : 17 Kasım 2003 23:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
5 Aralıkta görev süresi bitecek olan Gürüz'ün yerine, Üstün Ergüder, Alpaslan Işıklı ve Aysel Çelikel'in isimleri geçiyor

YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün görev süresi 5 Aralık'ta bitiyor. Yeni başkanı atayacak olan Cumhurbaşkanı Sezer, seçimiyle, ya YÖK tartışmalarını daha da büyütecek ya da sona erdirecek.

YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün görev süresi 5 Aralık'ta sona eriyor. Sezer'in Gürüz'ün yerine kimi atayacağı merakla bekleniyor. Adaylar arasında Üstün Ergüder, Alpaslan Işıklı ve Aysel Çelikel'in isimleri öne çıkıyor.

Atadığı isimleri seçebilir

YÖK Kanunu'na göre başkanın YÖK Genel Kurulu üyeleri arasından atanması gerekiyor. Sezer tarafından YÖK Genel Kurulu üyeliğine atanan Aysel Çelikel ve Alpaslan Işıklı'nın YÖK Başkanlığı için şanslı isimler arasında olduğu belirtiliyor.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi eski Dekanı olan Prof. Çelikel, YÖK karşıtı görüşleri ile biliniyor. Prof. Çelikel, Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Hukukçu Kadınlar Derneği'nin de kurucularından.

Prof. Alpaslan Işıklı da, YÖK karşıtı görüşlere sahipti ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde öğretim üyeliği yaparken, 12 Eylül sonrasında üniversiteden uzaklaştırılanlar arasındaydı.

Sezer, Gürüz'den boşalacak YÖK Genel Kurulu üyeliğine de atama yapacak. Sezer'in, bu üyeyi aynı zamanda YÖK Başkanlığı'na da getirebileceği belirtiliyor. Bu isimler arasında Bogaziçi Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Üstün Ergüder ile Prof. Dr. Erdoğan Teziç'in adı geçiyor. Sezer, Erdoğan Teziç'e daha önce YÖK Genel Kurulu üyeliği teklif etmiş ancak Teziç bu teklifi kabul etmemişti. Prof. Ergüder ise, halen Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi Direktörü olarak görev yapıyor.

Gül: Gürüz'ü görevden alalım
Sezer: Zaten gidiyor, gerek yok

58. Hükümet döneminde Başbakan Abdullah Gül'ün, Cumhurbaşkanı Sezer'e bir mektup yazarak "YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün görevden alınmasını" istediği ortaya çıktı.

Sezer bu talebi kabul etmedi. Cumhurbaşkanı Sezer'in Başbakan

Gül'ün mektubuna verdiği yanıtta; "Kemal Gürüz'ün görev süresi 5 Aralık'ta sona ereceği için görevden almaya gerek yok" dediği öğrenildi. YÖK Başkanı'nı Cumhurbaşkanı atadığı için ancak Cumhurbaşkanı görevden alabiliyor.


Yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber