İnternete gir, tüketici kredisini 1 günde al

Haber Giriş : 14 Kasım 2005 14:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kredix.net ile internet üzerinden yapılan başvuruyla artık bir günde tüketici kredisi almak mümkün olacak. ABD'de yılda 150 milyar dolarlık konut kredisi verilen bu sistemle Türkiye'de önümüzdeki yıl 200 bin tüketicinin kredi alması bekleniyor

Başvurduktan bir gün sonra tüketici kredisi aldıran sistem ABD ve Avrupa'dan sonra Türkiye'de de hayata geçirildi. Kredix.net'e giren bir kişi, internet üzerinden kendine uygun krediyi seçip, başvuru yaparak formu dolduruyor, onayını bir-iki gün içinde alarak, bankaya doğrudan kredisini almaya gidiyor.

Kredi alışveriş anında alınıp kullanabilecek

Kredix.net Yönetim Kurulu Başkanı Fazıl Taboğlu, sistemle bugün bir-iki gün içinde kredi alınabildiğini ancak bu sürecin birkaç dakikaya kadar ineceğini söyledi. Taboğlu şöyle konuştu: "ABD'de, mağazada kredi kullanarak bir şey almak istiyorsanız kasada başvuru formunu dolduruyorsunuz. Aranda onaylanan krediyi o anda kullanıyorsunuz. Türkiye'de de 2006 yılında bankalar teknik altyapılarını buna uygun hale getirince ABD'deki hıza ulaşacağız." Sistem ile iş yerlerinin müşterilerine hızlı kredi sunmalarıyla daha çok satış yapabileceklerine dikkat çeken Taboğlu, "Şimdiden 135 üye işyerimiz var. Bu rakamın üç ayda bini bulmasını bekliyoruz. Alışveriş tutarının ve kredi kullanımının yüksek olduğu otomotiv, beyazeşya, konut gibi sektörleri hedefliyoruz" dedi.

Tüketiciden hiçbir ücret alınmıyor

Kredix.net projesinin hayata geçirilme fikrinin Türkiye'de tüketici kredisine olan talebin katlanarak artmasından kaynaklandığını belirten Tapoğlu şu bilgileri verdi: "Gobal çapta tüketici kredilerinde ciddi bir artış yaşanıyor. Türkiye, tüketici kredilerinde biraz geri kalmıştı ama şimdi burada da ciddi bir artiş görülüyor. Kredi karti sayısı 2000'de 10 milyondu. Bugün 27 milyon. Tüketici kredileri 2001'de l milyar YTL'nin altında idi. 2004 itibarıyla 17 milyar YTL. Şimdi rakam 40 milyar YTL'ye çıktı.

Sadece konut kredilerinin 10 milyar YTL olması bekleniyor." Artışa rağmen Türkiye'nin hâlâ yolun başında olduğunu belirten Taboğlu, "Tüketici kredilerinin GSMH'ya oranı yüzde 10'un altında. 2010 yılında GSMH'nın yüzde 20-30'una oturacağını tahmin ediyoruz. ABD'de bu oran yüzde 90" dedi.

Kredix.net'te tüketiciler işlemlerini ücretsiz yapıyor. Sisteme entegre olmak isteyen banka ve işyerlerinden ücret alınmıyor. Kredix.net sadece bankalardan, yapılan işlem üzerinden komisyon alıyor. "Banka şubeleri, katlanarak artan taleplere yetmiyor. Ayrıca tüketiciye kredi vermek uzun olduğu kadar pahalı da bir süreç" diyen Taboğlu, bankanın, bir tüketiciyi elde etmesinin maliyeti 20-70 dolar arasında değiştiğini söyleyerek, "Biz bu maliyet ve iş yükünü azaltıyoruz" dedi.

Alışveriş merkezinde Kioksta kredi verilecek

Tüketiciler çok yakında kredi başvurularını bilgisayarlarının yanı sıra, alışveriş merkezlerinde kurulacak Kredix.net kiokslarından da yapabilecek. İlk kiosk yıl sonunda Capitol'e yerleştirilecek.

Siteyi teyzemin kullanabileceği sadelikte kurdum

"Kredix.net için Mart ayında çalışmalara başladık. Milyonlarca dolarlık bir yatırım yaptık" diyen Fazıl Taboğlu siteyi herkesin anlayacağı şekilde hazırladıklarını belirtti ve "Tüketici gözü kapalı kredi kullanmak istemiyor. Ancak internet sitelerinde terimler, kredi seçenekleri çok karışık. Bu konuda benim için en iyi ölçü teyzem. Onun için siteyi teyzemin kullanacağı şekilde kurdum" dedi.

ABD'de 150 milyar $ tutarında konut kredisi bu sistemle verildi

Türkiye'de bir ilk olan sistem ABD'de 10 yıldır kullanılıyor. 11 trilyon dolarlık ABD tüketici kredisi pazarının 8 trilyon dolarını konut kredisi oluşturuyor. Bunun 3 trilyon doları her yıl yenileniyor. 2002'de ABD'de konut kredilerinin yüzde 1'i bu sistem üzerinden verildi. 2005'te bu oranın yüzde 5'e, 2007'de ise yüzde 8'e ulaşması bekleniyor. "ABD'de konut kredisi pazarının yüzde 5'i, 150 milyar dolar" diyen Taboğlu, "ABD'de bizim gibi 5-6 şirket var. Bu şirketler üzerinden 150 milyar dolarlık konut kredisi verilmiş. Türkiye'de 2006'da 200 bin adet kredinin Kredix.net'le verileceğini tahmin ediyoruz" diye konuştu.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber