TBMM Genel Kurulu'nda 'türban' tartışması

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Kasım 2005 22:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, bir kişi türbanı inancı gereği taktığını söylerse, bunun simge olup olmadığının tartışılamayacağını ifade ederek, "Siz onun beyanını o şekilde almak ve kabul etmek zorundasınız. Siz 'Yok böyle değil' diye hakim kararıyla bunu yasaklama hakkına sahip değilsiniz" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda "türban" tartışıldı. Genel Kurul'da gündem dışı söz alan CHP Manisa Milletvekili Ufuk Özkan, Manisa'da taşımalı eğitimden yararlanan bir öğrencinin kaza geçirmesi olayına dikkat çekti. Bakan Çelik, bu konuşmaya cevap verirken, CHP'liler Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın türban konusunda "ulemaya sorulması" sözleriyle ilgili laf attı.

CHP'liler AK Parti'yi Anayasa'nın laiklikle ilgili maddesini değiştirmeye çalışmakla da suçladı. Bunun üzerine Çelik, laik devletin icraatlarına dini inançları karıştırmayan devlet olduğunu belirterek, insanların inançlarına karışılamayacağını, bir insanın ateşe de tapabileceğini, güneşe de tapabileceğini söyledi.

Çelik, Başbakan Erdoğan'ın AİHM'nin İngiltere'de motorsiklete binerken sarıklarını çıkarmak istemeyen Sihler ile ilgili kararının da, inanç özgürlüğüne müdahale edilmemesi gerektiğine örnek vermek için gösterdiğini ifade etti. Çelik, bir kişi, bir şeyi inancının, dininin gereği olarak yaptığını söylüyorsa onun söylediklerinin esas alınması gerektiğini ifade ederek, "Bunun simge olup olmadığını tartışmak size düşmez. Siz onun beyanını o şekilde almak ve kabul etmek zorundasınız. Sizin 'Yok böyle değil' diye hakim kararıyla bunu yasaklama hakkına sahip değilsiniz.

Başbakan da böyle diyor" şeklinde konuştu.

Çelik, konuşmasını bitirirken de CHP'lilere, "Demokratik, laik, sosyal hukuk devletini sizden daha çok biz koruruz. Bu konuda kimsenin uyarısına da tavsiyesine de ihtiyacımız yok" dedi. Bunun üzerine de CHP'lilerden de eleştirel bir karşılık geldi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber