CHP'li Vekil: Türk ve Kürt eşit olamaz

Türk ulusuyla Kürt milliyetini eşit, eş değerde gördüremezsiniz. (CHP ve MHP sıralarından alkışlar)

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Ocak 2013 09:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
CHP'li Vekil: Türk ve Kürt eşit olamaz

Anadilde savunma hakkını da içeren “Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” görüşmesi sırasında CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler’in ve BDP Bingöl Milletvekili İdris Baluken’in sözleri Meclis gündemine damgasını vurdu.

HASİP KAPLAN: DEVLETİN DEĞİL, TÜRKİYE’NİN PARLAMENTERİYİM

CHP’li Güler’in “Burada herhâlde şimdiye kadar böyle konuşmalar duyulmamıştır. BDP Grubundan Sayın Akat'ın yaptığı konuşma kanımızı dondurdu. Sanki başka bir devletin parlamenteriydi, bize "Siz." diye diye inanılmaz şeyler söyledi” ifadelerine BDP’li Hasip Kaplan “Devletin değil, Türkiye’nin parlamenteriyim” sözleriyle karşı çıkması, gerginliği ilk ateşleyen tartışma oldu.

CHP’li Güler, “AKP'nin, Türk ulusunu tarihten silmeye, Türk vatandaşlığını tarihten silmeye dönük olan girişimlerinde BDP'yle nasıl iş birliği yaptıklarını onun konuşmasında gördük” sözlerine AKP’li Mehmet Metiner itiraz edince, Güler; “Öyle bir şey nasıl yok? Anayasa Uzlaşma Komisyonuna vatandaşlık maddesi için partiniz ne önerdi arkadaşlar? "Türk vatandaşlığı"nı değil, "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı"nı öneriyorsunuz. Başbakanınız salı günü "Bizim temelimiz Anasırı İslam'dır." diyor. Türklük ırkçılıktır diyor. Ve biz bunu tarihten sileceğiz diyor. Burada büyük Türk milleti önünde yemin ettiniz, büyük Türk milleti önünde yemin ettiniz. O büyük ulusal parti olarak, tek tek şahıs olarak ihanet ediyorsunuz. Sosyal demokrasiye "militarizm" demek ha?” diye çıkıştı.

Güler’in sözlerine karşı çıkan Metiner, “Biz ulusalcı değiliz, biz ırkçı değiliz. O Anayasa'yı size rağmen değiştireceğiz” diye yanıt verdi.

SİZİ SOSYALİST ENTERNASYONAL’DEN DE KOVDURACAĞIZ: BURADA ULUSALCILIK, DÜNYADA SOLCULUK OLMAZ

BDP Bingöl Milletvekili İdris Baluken ise, CHP’li Güler’e “Sizleri Sosyalist Enternasyonel’den de kovduracağız; merak etmeyin. Hem burada ulusalcılık yapıp hem dünyada solculuk yapamazsınız. Biz asla milliyetçi değiliz, siz ulusalcısınız, ulusalcısınız!” diye seslendi.

CHP’Lİ GÜLER: TÜRK ULUSUYLA KÜRT MİLLİYETİNİ EŞ DEĞERDE GÖRDÜREMEZSİNİZ

BDP’li Baluken’in sözlerine Sırrı Sakık ve Pervin Buldan’dan da destek gelirken CHP’li Güler, “Kürt milliyetçiliğini bana "ilericilik" ve "bağımsızcılık" diye yutturamazsınız. Türk ulusuyla Kürt milliyetini eşit, eş değerde gördüremezsiniz. Değerli arkadaşlarım, AKP ve BDP iş birliğinin yaptığı şey tektir. Türkiye'de Kürt sorunu yoktur. Türkiye'de siz sorunu Türk sorunu yaptınız. Bundan sonra biz savunmadayız, bundan sonra meşru müdafaa hakkı için saldırıdayız” sözleriyle yanıt verdi.

CHP’li Birgül Ayman Güler’in sözleri hem MHP hem de CHP sıralarınca alkışlanırken, CHP’li Gürkut Acar’ın da araya girmesiyle tartışma alevlendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber