Okullar ve sokaklar boşaldı

Ceylanpınarlılar sofraya oturmaktan korkuyor

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 24 Ocak 2013 12:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Okullar ve sokaklar boşaldı

Ceylanpınar İlçesi'nde, Ahmet Özer isimli vatandaşın sofra başında yemek yerken Suriye tarafından gelen bir mermi ile ağır yaralanması ve çatışmaların sürmesi tedirginliğe yol açıyor. Ceylanpınarlı vatandaşlar, mermiye hedef olma endişesiyle sofraya bile korkarak oturduklarını ifade ederek, çatışmaların biran önce sona ermesini istedi.

Ceylanpınar'ın karşısında bulunan Suriye'nin Rasulayn İlçesi'nde, geçen kasım ayında ordu birlikleri ile muhalifler arasında çatışma çıktı. Muhalifler, kontrolü ele geçirdikleri ordu birliklerinin terk ettiği Rasulayn'da, Kasım ayı sonunda PYD güçleri ile çatıştı. Ceylanpınar'da büyük korkuya yol açan çatışmalar, Suriyeli aşiret liderlerinin araya girmesiyle sonlandırıldı. Ancak, taraflar ilçenin kontrolü konusunda anlaşmazlığa düşünce geçen hafta çarşamba günü yeniden çatışmaya başladı. Onlarca Suriyeli'nin yaşamını yitirdiği ve yaralandığı çatışmalar sırasında, sınırı aşan mermiler Ceylanpınar'da çok sayıda ev ve işyerine isabet etti, 4 Türk vatandaşının da yaralanmasına yol açtı.

ÇATIŞMA ŞİDDETİ AZALDI

Rasulayn'da 8 gün boyunca süren çatışmalar, dün akşamdan sonra şiddetini azaltsa da yer yer devam etti. Geceden itibaren silah seslerinin azaldığı Rasulayn'ın iç kesimlerinde yer yer çatışmalar sürerken, Ceylanpınar'da ise tedirginlik halen devam ediyor. Her iki taraftan çok sayıda kişinin yaşamını yitirdiği çatışmalar sonrası muhalifler ile PYD güçlerinin yeniden anlaşabilmek için görüşmelere başladığı ileri sürüldü.

OKULLAR VE SOKAKLAR BOŞALDI

Çatışmaların başlamasıyla tedirginliğin yeniden hakim olduğu Ceylanpınar'da, vatandaşlar büyük korku yaşıyor. Seken mermilere hedef olma korkusu yaşayan insanlar kendileri ve çocuklarına izin vermediği için sokaklar ve okullar boş kaldı. Ceylanpınar'da birçok aile, yarın yarı yıl tatilinin başlamasıyla birlikte çocuklarını alarak 15 günlük tatil süresince ilçeden ayrılacağını ifade etti.

SOFRAYA ENDİŞEYLE OTURULUYOR

Rasulayn'da yaşanan çatışmalar sırasında geçen pazartesi akşamı Suriye tarafından atılan bir mermi sınırı aştı ve Aydınlık Mahallesi'ndeki evinde yemek yiyen 32 yaşındaki Ahmet Özer'in başına isabet etti. Ağır yaralanan ve tedavisi halen devam eden Özer'in yaralanması ilçede yaşayanların korkusunu daha da artırdı. Sınır hattına en yakın nokta olan Aydınlık Mahallesi'nde yaşayan ve vurulan Özer'in komşuları olan Ceylanpınarlı birçok aile bu olay sonrası sofraya endişeyle oturmaya başladı. Aydınlık Mahallesi'nde yaşayan Sağ ailesinin fertleri de, komşuları gibi mermilere hedef olma endişesiyle sofraya korkarak oturuyor. Ailece kurulan sofrada tedirgin şekilde yemek yiyen Sağ ailesinin fertleri, "Her an mermi gelecek korkusuyla lokmalar boğazımıza düğümleniyor" dedi.

64 yaşındaki anne Amşe Sağ, evlerinin avlusuna sürekli Suriye tarafından atılan mermilerin düştüğünü ve komşularının vurulmasının ardından tedirginliklerinin arttığını ifade etti. Dışarı çıkamadıklarını ve psikolojilerinin bozulduğunu söyleyen Amşe Sağ, "Ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız. Yemek yemeye bile korkar haldeyiz. Çocuklarımızı sokağa salmadığımız gibi, bizler de dışarı atım atmaya korkuyoruz. Ne zaman nereden kurşun geleceği belli değil. Komşumuz sofra başında vurulunca, herkes sofrada vurulma korkusuyla tedirginlik yaşıyor. Sofraların tadı, tuzu kalmadı" diye konuştu.

Sağ ailesinin diğer fertleri de, çatışmalar nedeniyle huzurlarının kalmadığını ifade ederek barış dileğinde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber