Anayasa Mahkemesi Başkanı raporunda, Yüksek Mahkeme'nin yapısının AİHM'e benzetilmesini ve Cumhurbaşkanı'nın üye seçme yetkisinin kaldırılmasını istedi.

Haber Giriş : 19 Kasım 2003 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi Başkanı raporunda, Yüksek Mahkeme'nin yapısının AİHM'ne benzetilmesini ve Cumhurbaşkanı'nın üye seçme yetkisinin kaldırılmasını istedi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin'in, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a verdiği raporda, Yüksek Mahkeme'nin yapısının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin yapısına benzer şekilde değiştirilmesini, Cumhurbaşkanı'nın Anayasa Mahkemesi'ne üye seçme yetkisinin kaldırılmasını istediği öğrenildi.
Bumin, önceki gün Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Haşim Kılıç'la birlikte Erdoğan'ı ziyaret etti. Bumin, görüşmede, hükümetin üzerinde çalıştığı Anayasa değişikliği paketinde Yüksek Mahkeme'yi ilgilendiren kısımlarla ilgili görüşlerini rapor halinde Erdoğan'a ilettiklerini belirtti.

Erdoğan'dan istenenler
Bumin'in taleplerinin şunlar olduğu öğrenildi:
? Siyasi parti mali denetimleri görevi Anayasa Mahkemesi'nden alınsın
? Yüksek Mahkeme birden çok daire ve kurul halinde yeniden yapılandırılsın. AİHM'dekine benzer, bir büyük kurul, iki daire, iki de kuruldan oluşan yeni bir yapı kurulsun.
? Cumhurbaşkanı'nın Anayasa Mahkemesi üyelerini seçme görev ve yetkisine son verilsin.
? Anayasa Mahkemesi yedek üyeliği kaldırılsın. Bu kişiler de asil üye gibi görev yapsın.
? Anayasa Mahkemesi anayasa değişikliklerini de yasalar gibi içerik yönünden denetleyebilsin.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber