Hassas bölgelere deneyimli kaymakam ve savcı gönderilecek

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Kasım 2005 19:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, Şemdinli, Yüksekova ve Hakkari'de meydana gelen olayların ardından bölgenin mülki idare yapısını güçlendirmek için kolları sıvadı.

Şemdinli'deki olayların ardından bölgede görev yapan savcıların yetersiz kaldığı ve deneyimsiz olduğu eleştirilerine hedef olan hükümet, güvenlik açısından riskli olan bölgelere deneyimli hakim ve savcı gönderilmesi amacıyla yasal düzenleme yapmaya hazırlanıyor.

AK Parti Merkez Yürütme Kurulu'nun (MYK) dün gece geç saatlere kadar süren toplantısında, Şemdinli'de başlayan, daha sonra Yüksekova ve Hakkari'ye sıçrayan olaylar ayrıntılı olarak masaya yatırıldı. Önümüzdeki süreçte izlenecek yol haritasının ele alındığı toplantıda, bölgede incelemelerde bulunan AK Parti heyeti de kapsamlı bir sunuş yaptı. Bazı kurul üyeleri Başbakan Erdoğan'a "Bu olayların önünü alamazsak bundan sonra olabilecek olayların da önüne geçemeyiz" dedi. Bunun üzerine Erdoğan'ın, "Biz hükümet olarak bu konuda kararlıyız. Sonuna kadar takipçisi olacağız" dediği öğrenildi ve Hakkari izlenimlerini anlatan bazı milletvekilleri, Hakkari Valisi Erdoğan Gürbüz'ün olayların yatıştırılmasında yetersiz kaldığına vurgu yaptı. Hakkari halkının da Gürbüz'e sıcak bakmadığını dile getiren milletvekilleri, Şemdinli Kaymakamı ve savcının halk tarafından sevildiğini bildirdi. Toplantıda ayrıca, Şemdinli gibi zaman zaman olayların yaşandığı riskli bölgelere deneyimli savcı ve hakim gönderilmesi de gündeme geldi.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, mevcut düzenlemeye göre suç nerede işlenirse o bölgedeki savcının yetkili olduğunu vurguladı. Dışarıdan bir savcının görevlendirilmesinin yasa gereği mümkün olmadığına dikkati çeken Çiçek, "Biz Şemdinli'deki olayların ardından yardımcı olması bakımından Van'dan bir savcı ve Hakkari Cumhuriyet Başsavcısı'nı bölgeye gönderdik. Ancak il merkezlerinde savcılar tabii ki ilçelerdeki savcılara göre çok daha deneyimli" dedi.

Çiçek, Adalet Bakanlığı bünyesinde bir komisyon oluşturulduğunu ve Şemdinli'deki soruşturma sürecinin dikkatle takip edildiğini kaydetti. Toplantıda mesleğe yeni başlayan hakim ve savcıların bu tür olayların yaşanma ihtimalinin bulunduğu ilçelere atanmasının soruşturmada zafiyet doğurabileceği belirtildi. Şemdinli'de yaşanan olayın, bu bölgelere deneyimli bir savcının görevlendirilmesini zorunlu kıldığına işaret eden kurul üyeleri, hakim ve savcıların atanmalarına ilişkin yasal mevzuatta uygun düzenlemeler yapılmasını önerdi.

AK Parti'nin geçtiğimiz günlerde yapılan TBMM Grup Toplantısı'nın basına kapalı bölümünde söz alan Hakkari Milletvekili Mustafa Zeydan da Şemdinli Kaymakamı'nı ve savcının dirayetsiz olduğunu belirterek, "Kaymakam ve savcı genç ve tecrübesi arkadaşlar. Üzerlerinde baskı olduğu açıktır" ifadesini kullanmıştı. Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay da, Hakkari Valisi Erdoğan Gürbüz'ün görevden alınmasını isteyerek, "Sadece 2-3 kişinin sorgusuyla işin bitmiyor. Soruşturma tamamlana kadar Vali ve İl Jandarma Komutanı açığa alınmalıdır" diye konuşmuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber