Araştırma görevlileri maaşlarını alamıyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Kasım 2005 13:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Eğitim-Sen İstanbul Bölge Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, araştırma görevlilerinin maaşlarını alamama gibi bir durumla karşı karşıya bulunduklarını bildirdi.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Hanefi Bostan, Maliye Bakanlığı'nın üniversite saymanlıklara, "Araştırma Görevlileri'ne maaş ödemeyin" şeklindeki talimatı ile binlerce genç bilim insanının mağdur edildiğini belirterek, "Bundan iki yıl kadar önce, hükümet, üniversitelerin öğretim görevlisi, okutman, uzman ve araştırma görevlisi kadrolarına atamalarda YÖK'ü devreden çıkararak doğrudan hükümet izin vermediği sürece atama yapılamayacağı şeklinde bir genelge yayınlamış ve buna karşılık YÖK'ün Danıştay'a dava açarak yürütmeyi durdurması üzerine bu defa da Başbakanlık, yeni bir genelge ile YÖK'ün atama işlemlerini dondurmuş; bu kere de YÖK, tekrar Danıştay'a başvurarak yeni bir kararla hükümetin bu genelgesinin yürürlüğünün durdurulmasını sağlamıştı. Bu yargı sürecinin sonunda Maliye Bakanlığı'nı devreye sokan hükümet, bu defa, araştırma görevlilerinin maaşlarını hedef olarak seçti ve Maliye Bakanlığı, akademik kadrolara maaş veren saymanlıklara 'araştırma görevlilerine para ödenmemesi' talimatı verdi. Kendilerine bu konuda bir bilgi de verilmeyen araştırma görevlileri, bu durumu ancak saymanlıklara başvurduklarında öğrenmiş oldular" dedi.

Maliye Bakanlığı'nın söz konusu girişiminden itibaren, maaş mağduru araştırma görevlisindeki sayının yaklaşık 3 bin 500 kişiye ulaştığını hatırlatan Hanefi Bostan, "Üniversite rektörlerinin de elinden bir şey gelmediği için bir yandan tekrar YÖK'ü devreye sokmaya çalışırken diğer yandan da, maaş ödemeleri yapılmayan araştırma görevlilerinin, maaşlarını ödemeyen saymanlıklar aleyhine dava açacakları bildiriliyor. Hükümet ile YÖK arasında bir anlamda 'patron kimdir' çekişmesi yapılıyorsa bile, bu iktidar çekişmesinin faturasının araştırma görevlilerine hiç aksettirilmeden yürütülmesi, en azından ve en basitinden, bir insanlık gereğidir. Bu durumda, yarın aynı hükümetin, bütün üniversitelerdeki bütün kadroların maaşlarının da ödenmemesi talimatı vermeyeceğini kim garanti ve taahhüt edebilir?" diye sordu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber