Şener: Ertürk görevde kalacak

Haber Giriş : 20 Kasım 2005 12:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mart 2006'da görev süresi dolacak olan Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti'nin yerine TMSF Başkanı Ahmet Ertürk'ün atanacağı iddiaları Ankara kulislerinde tartışma yarattı. Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, bu iddialarla ilgili çok konuşulacak açıklamalar yaptı

Mart 2006'da görev süresi dolacak olan Merkez Bankası Başkam Süreyya Serdengeçti'nin yerine atanacak isimle ilgili tartışmalar yoğunlaşırken, TMSF Başkanı Ahmet Ertürk'ün "merkeze" çekileceği iddiaları Ankara kulislerinde tartışma yarattı. TMSF satışlarının tamamlanmasının ardından, başkanlıktan alınarak, "Türkiye'yi rahatlatacak bir göreve" getirileceği iddiaları, "Ertürk, Merkez Bankası Başkanlığı'na mı düşünülüyor?" soruşunu gündeme getirdi. Dün Ankara kulislerinde en çok konuşulan 2 sorudan biri "Ertürk görevden mi alınacak?" diğeri de "Merkez Bankası'na mı atanacak?" oldu. Bir süredir kulislerde tartışılan konuları, TMSF'nin bağlı olduğu Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener yanıtladı:

* Başkan Ahmet Ertürk'ü görevden alacak mısınız?

Hayır, böyle bir durum yok.

* Ancak, Ertürk'ün Ankara'da çok daha önemli bir bürokratik göreve geleceği söylentileri yayılıyor.

Ben bilmiyorum. Bana söylemedi. (Gülüyor) Ahmet Bey'in bulunduğu yer fena bir yer değil bence.

Herkes kendini bir yere yakıştırıyor

* TMSF size bağlı değil mi? Yani bir görevden alma söz konusu olacaksa sizin bilmeniz gerekmiyor mu?

Onu söylüyorum ya işte. Herkes herkesi bir yere yakıştırıyor. Ben böyle bir şey bilmiyorsam...

Yok böyle bir şey.

* Bu söylentilerle, Merkez Bankası Başkanı Serdengeçti'nin görevden aynlacağı söylentileri aynı anda gelişiyor. Ertürk'ün Merkez Bankası Başkanlığı söz konusu olabilir mi?

Duyumlar diye sunulan bilgilerin tamamı, bu kararlarda hiç etkisi olmayacak kişilerin hayalleridir. X bürokrat kendini bir yere yakıştırıyor. Ardından söylentiler çıkıyor. Ahmet Bey şu anda çalışıyor. Süreyya Bey'in atanıp atanmayacağı da belli değil.

* Bu söylentiler hiçbir şey yokken mi çıkıyor? Yani hükümette 14 Mart sabahı Merkez Bankası'nda ne olacağına ilişkin kesinleşmemiş dahi olsa bir plan yok mu?

Gerçekten o sabah ne olacağım bilmiyorum. Kimse de bilmiyor. Serdengeçti de bilmiyordur. Sayın

Başbakan'ın, Ali Babacan'ın kafasında teşt ettiği isimler vardır. Ama kimse henüz bunu bir diğeriyle paylaşmıyor. Başbakan da bizi çağırıp "Siz ne düşünüyorsunuz?" demedi. Dedim ya, bu söylentiler bu kararlara hiç etkisi olmayacak kişilerin hayalleri. Serdengeçti hakkında bir karar verilmiş değil. Gitsin de, kalsın da denilebilir. Bu nedenle Ertürk mü, o ya da bu mu olacak diye bir kararı bırakın, düşünce bile söz konusu değil. Serdengeçti'nin gitmesi söz konusu olursa, hiç kuşkusuz o kuruma yakışacak bir işim atanacaktır.

* Ertürk, o kuruma yakışacak isimlerden biri mi?

Ahmet Bey, en az Merkez Bankası kadar önemli bir kuruma başkanlık yapıyor, işinin başındadır. Çalışmaya da devam edecek.

Merkez Bankası'nın başına balmumu mürit koysanız...

* Serdengeçti ismi "Merkez Bankası bağımsızlığına sahip çıkmak"la örtüştü. Yeni bir isim olması halinde "Bağımsızlık zarar görür" kaygısı var...

MB bağımsızlığı temel bir kuraldır. Kim gelirse gelsin, özenle korunması gerekir. Bu konuda hükümette görüş birliği var. Bakın Merkez Bankası'na balmumu mürit koysanız oturduğu andan itibaren siyasi etkinin dışına çıkmıştır. Bankanın bağımsızlığı sadece belli bir kişinin yani diyelim Serdengeçti'nin varlığına bağlıysa orada bağımsızlık yok demektir.

* Ancak hükümetin öteden beri AKP'ye yakın bir ismi Başkan görmek istediği ifade ediliyor. Şimdi bu hükümet için bir fırsat mı?

Şu ana kadar atamasını yaptığımız bürokratların AKP'ye oy verip vermediği bile belli değil. Bu hükümete en yakın kişi, görevini en iyi yapan kişidir.

* MB Başkanlığıyla ilgili IMF'nin hükümete ilettiği bir temenni oldu mu?

IMF bu işlere, atamalara karışamaz. Kiminle çalışacağımız konusunda görüş bildiremez. IMF'ye de bunu sormayız.

Vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber