Avcı: Şubat ayında açıktan atama yapılmayacak

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Şubat ayında açıktan atama yapılmayacağını söyledi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Ocak 2013 19:18, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
Avcı: Şubat ayında açıktan atama yapılmayacak

TBMM Genel Kurulu'nda, Diyarbakır'da ''Selahaddin Eyyubi Üniversitesi'' adıyla bir vakıf üniversitesi kurulmasını öngören yasa tasarısı görüşülüyor.

Görüşmelerde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Avcı, eğitimde 4+4+4 sistemine geçildikten sonra, ilkokul birinci sınıfta okutulan bazı kitapların iade edildiğine ilişkin bilginin doğru olmadığını ifade etti.

Avcı, ''Şubat ayında açıktan atama yapılacak mı-'' sorusuna, ''Bu soruya 'evet' demeyi çok isterdim. Maalesef Şubat ayında böyle bir atama söz konusu olmayacak. Daha önce ilan edilen Ağustos programına sadık kalınacak. Bu sene sınavlar aynı zamanda alan bilgilerini de içerecek. Şubat ayında yapılacak her atama, alan sorularını da içeren sınavlara girecek olan gençlerin kontenjanından düşüleceği anlamına gelir. Bu da kendi içinde haksız uygulama olabilir'' diye konuştu.

Avcı, başka bir soruyu yanıtlarken, Türkiye'de hiçbir üniversiteye herhangi bir ayrımcılık uygulanmadığını kaydetti. Bakan Avcı, üniversitelerin, alt yapılarını gereği gibi kullanma, çevre ve bölgeleriyle işbirliği konusunda bir zafiyetlerinin söz konusu olduğunu belirterek, ''Bunları çok iyi yapan üniversitelerimiz de var. Ama bazı üniversiteler ya da bazı bölümler, bir tür 'fil dişi kule' havası içinde çalışmalarını sürdürüyorlar'' dedi.

Tasarı üzerinde görüşmeler sürüyor.

''İsim bazındaki değişiklikler, milli eğitim politikasının temel çizgisinde değişiklik olduğu anlamına gelmiyor''

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, isim bazındaki değişikliklerin, milli eğitim politikasının temel çizgisinde değişiklik olduğu anlamına gelmediğini söyledi.

Avcı, TBMM Genel Kurulu'nda, Diyarbakır'da ''Selahaddin Eyyubi Üniversitesi'' adıyla yeni bir vakıf üniversitesi kurulmasını öngören Yükseköğretim Kurumları Teşkilat Yasası'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Yasa Tasarısı görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Dershanelerle ilgili ne yapılacağı sorusuna Avcı, dershanelerin adeta bir paralel eğitim sistemi oluşturmasının Türk eğitim sisteminin bütünlüğü bakamından sakıncalı olduğu düşüncesiyle başlatılan çalışmalarının belli noktaya gelmek üzere olduğunu kaydetti.

Avcı, ''Dershanelerin bugünkü düzen içinde işlemesi uzun vadede söz konusu olmayacağı, büyük bölümünün özel eğitim kurumlarına dönüştürülmesi için özel okul koşullarında değişiklikler yapmak, teşvik edici olabilir. Konunun ayrıntılarını çalışmalar sonuçlandıktan sonra paylaşabilirim'' dedi.

Yurt yapılması konusundaki soruya karşılık Avcı, konunun YÖK ile ilgili yeni düzenleme içinde ele alınabileceğini belirterek, çeşitli formüllerle vakıf üniversitelerinin yurt yapımının teşvik edilebileceğini kaydetti.

-''Belli bölümlere talep azaldı''-

Avcı, bir yandan öğretmenlerin istedikleri zaman istedikleri yerlere gitmesini isterken, bir yandan da boşalttıkları sınıflara da yeni öğretmenlerin gitmesinin önemli olduğuna işaret ederek, ''Milli eğitim camiası gibi yüzbinlerce öğretmen ve milyonlarca öğrencinin olduğu hareketli bir alanda, bire bir ayarlamaları yapmak ve tüm değişkenleri aynı anda optimum düzeyde buluşturmak, dünyanın hiçbir yerinde mümkün değil. İyi bir modelleme ve uzun vadeli planlamayla asgari düzeyde sorunlara yol açacak şekilde, arz ile talep dengesini kuracağımızı ümit ediyorum'' diye konuştu.

2023 perspektifiyle Türkiye'nin öğretmen ihtiyacıyla ilgili proje grubunun 3-4 yıldan beri çalıştığına işaret eden Avcı, dün konuyla ilgili toplantıya katıldığını anlattı. Avcı, öğrencilerin eğitim fakültelerine belli bölümlerine taleplerinin radikal biçimde değiştiğine işaret ederek, bazı bölümlerin daha çok tercih edilirken, bazı bölümlerde ciddi talep düşüşü olduğunu söyledi.

Öğretmen işgücü piyasasının gerekli bilimsel verilerle desteklenmesi halinde değişime uyum gösterebileceğini belirten Avcı, ''Öğretmenleri öğrencisiz, öğrencileri de öğretmensiz bırakmamak için daha insani yöntemlerle çerçeve sunmak mümkün olacak'' dedi.

Avcı, AK Parti döneminde bakanlıkta ciddi değişiklikler olduğunu ifade ederek ''İsim bazındaki değişiklikler, milli eğitim politikasının temel çizgisinde değişiklik olduğu anlamına gelmiyor. Her 4 bakan üzerine yeni değerler koyacağımız zemin bıraktı. Kendilerine teşekkür ediyorum. Sayın Ömer Dinçer'e özellikle teşekkür ediyorum. Bakanlığın yılların birikmiş sorunlarını, yönetim ve teşkilat yapısını ciddi manada gözden geçiren, düzelten ve bize üzerinde daha rahat çalışabileceğimiz, icraat yapacağımız bakanlık devretti. Ben onun şahsında tüm eski milli eğitim bakanlarına teşekkür ediyorum'' diye konuştu.

Tasarının 2. maddesi kabul edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber