Vakıflar Genel Müdürlüğü, kamu vakıflarına aktarılan kamu paralarının peşine düşüyor. Merkez Bankası Vakfı'ndan da banka kaynaklarından aktarılan 500 trilyon lira geri istenecek.

Haber Giriş : 20 Kasım 2003 07:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vakıflar Genel Müdürlüğü, kamu vakıflarına aktarılan kamu paralarının peşine düşüyor. Merkez Bankası Vakfı'ndan da banka kaynaklarından aktarılan 500 trilyon lira geri istenecek.

Vakıflar Genel Müdürlüğü, kamu vakıflarına aktarılan kamu paralarının peşine düşüyor. 2 milyar dolarlık dev mal varlığıyla dikkatleri üzerine çeken Merkez Bankası Vakfı'ndan da banka kaynaklarından ?katkı payı' adı altında aktarılan 500 trilyon lira geri istenecek.

Vakıflar Genel Müdürlüğü, kamudaki vakıf ve dernek saltanatına son verilmesi amacıyla hazırlanan tasarının yasalaşmasının ardından bu operasyon için düğmeye basacak.

Tasarıyı hazırlayan Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Meclis'e sevk edilen tasarının kamu vakıflarının mal varlıklarıyla ilgili özel bir düzenleme içermediğini söyledi. Kamu çalışanlarının maaşlarından yapılan kesintilerle oluşan mal varlığı konusunda yapılacak bir şey olmadığını belirten Şahin, tasarı ile asıl olarak kamudan bu vakıflara yapılan kaynak aktarımlarının hedef alındığını söyledi.

Tasarıyla, kamu hizmetlerinin ikinci bir vergi gibi ücretlendirilmesinin önüne geçileceğini belirten Şahin, bu vakıflara doğrudan ya da dolayla olarak aktarılan kamu kaynaklarının da tasarının yasalaşmasının ardından geri istenebileceğinin işaretini verdi. Şahin, tasarı yasalaştığında bütün bu vakıfların patronu haline gelecek Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün, bu vakıflara aktarılan kamu kaynaklarının yeniden kamuya iade edilmesini isteyebileceğini söyledi. Şahin'in bu sözleriyle gözler özellikle 2 milyar dolarlık dev mal varlığıyla gündeme gelen Merkez Bankası Vakfı'na çevrildi. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün, Merkez Bankası Vakfı'na banka tarafından ?banka katılım payı' adı altında aktarılan ve bugünkü değeri 500 trilyona ulaşan kaynağı geri isteyebileceği bildirildi.

Merkez Vakfı: Kimseden yardım ve bağış almayız

MERKEZ Bankası Çalışanları Vakfı, Vakıf faaliyetlerinin 1995 yılından bu yana, sadece üyelerin katkılarıyla sürdürdüğünü belirterek, ??Bazı vakıflarda olduğu gibi gerçek ve tüzel kişilerden hiçbir şekilde bağış ve yardım alması sözkonusu değildir'' duyurusunu yaptı. Merkez Bankası Çalışanları Vakfı'ndan yapılan açıklamada, vakfa 1988- 1995 yılları arasında, Banka'nın katılma payı ödediği, ancak Başbakanlığın önerisi üzerine, bu uygulamanın 1995'te sona erdiği bildirildi.

hurriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber