Sağlık Bakanı, hekim maaşı konusunda dürüst değil

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 22 Kasım 2005 11:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

HEKİMLERE YÖNELİK ŞİDDETİN SUÇLUSU KİM?

(DOKUZ MİLYARA DOĞUYA GÖNDERECK DOKTOR BULAMIYORUZ MU ??

Geçtiğimiz günlerde öldürülen profesör doktor Prof. Dr. Necip Göksel Kalaycı hekimlere yönelik şiddetin belki en son halkasıydı ancak sonucu halkası olmayacağı kesindir.

Bugünkü gazetelerin verdiği bir haberigörünce artık bu konuda bir makale yazmanın zamanının geldiğini (örneğin; http://www.zaman.com.tr/?hn=231362&bl=haberler&trh=20051122), hatta geçtiğine kanaat ettim ve bunu sizinle paylaşma ihtiyacı duydum?

Sağlık sektörüne yönelik başarılı uygulamalar yapan Sağlık Bakanlığı;

1. Memur hastaların aynı maliyetle özel sektörden yararlanmalarını sağlamış,

2. Hekimlerin döner sermayeden aldıkları ücretleri arttırmış ve hekimlerin de aslında memnun olmadıkları hastane-muayenehane-hastane çarkını kırmış ve cumhuriyet tarihinde belki de bir ilke imza atarak, Sağlık bakanlığı bünyesinde Tam gün çalışan hekim sayısının muayenehanesi olan hekim sayısının üzerine çıkmasını sağlamış, ayrıca bütün başhekimlerin muayenehanelerini kapatarak bütün enerjilerini Başhekimi oldukları hastanelere vermelerini sağlamış,

3. Doğru ilaç politikası sayesinde ilaçların, beş yıl öncesine oranla daha ucuz olmasını sağlayarak SSK'lı hastalarının da özel eczanelerden ilaç almalarının da ekonomik altyapısını hazırlamış,

4. SSK hastanelerinin sağlık bakanlığına bağlanmasını sağlayarak SSK'lı hastalara da hekim seçme imkanın tanımış,

5. Biz hekimler memnuniyet duymasak da Halkımızın memnuniyet duyduğu Zorunlu hizmet yasası çıkarılarak hekimlerin eleman teminin de zorluk çekilen bölgelere görevlendirilmeleri sağlamıştır.

FAKAAAAAAAAAAAAAAAT

Bu başarılı uygulamalara imza atan Sayın başbakan ve Sayın Sağlık Bakanı farkında olmadan hekimleri, hasta ve hasta yakınlarını gözünde hedef tahtasına oturtmaktadır. Şöyle ki Sağlık Bakanımız istisnasız 1-2 ayda bir düzenli olarak medyanın karşısına çıkyor: ve; "9 milyar maaş verdiğimiz halde Doğu'ya doktor gönderemiyoruz." diye giriş yapıyor. Oysa ki şu anda zorunlu hizmet var ve doktor veya uzman doktor ünvanı alan herkes Sağlık bakanlığı bünyesinde ZORUNLU olarak eleman temininde güçlük çekilen yereler gönderilmektedir.

Hasta ve hasta yakınları ise herhangi bir probleme maruz kaldığında hekime; "Hem 9 milayar maaş alıyorsunuz, hem de hastamıza bakmıyorsunuz/ameliyat etmiyorsunuz?" vb bir perspektiften hekime bakmakta ve hekimleri sözel, cebirsel veya silahla taciz, tehdit veya bizzati darp veya ölüme mahkum edebilmektedirler.

9 milyar maaşa gelince, şu anda döner sermaye uygulmasının olduğu hastanelerde, en yüksek tutarı alan başhekimler bile aylık ortalama 5,5-6 milyar, uzmanlar ortalama 3-3,5 milyar, pratisyen hekimler ise ortalama 1,5-2 milyar döner sermaye ücreti alabilmektedirler. Bunun üzerine 1 milyar pratisyen hekim maaşı, veya 1,3 milyar uzman maaşı eklediğinizde ise Hekimlerin aylık total kazancı ortaya çıkıyor.

Yani aslında 9 milyar kazanç doğru bir bilgi değil, çok yüksek sayıda hasta bakma şansı olan uzman hekimler bile maksimum 7 milyar civarında kazanç elde edebilmektedirler? Ama bu birkaç branş için olması İHTİMAL dahilindedir. Bu ihtimal her il ve her branş için farklı olmaktadır.

Bu olasılığı kaldırıpta, bütün hekimlere 9 milyar maaş veriliyormuşta, hekimler doğuya gitmiyor şeklinde lanse etmek dürüstlükle asla bağdaşmamaktadır?Üstelik hekimlere zorunlu hizmette varolduğu halde?.

Bakanlık çok samimi ise olasılık ve hasta sayısına bağlı bu olası tutarları direkt yan ödeme şeklinde ortaya koyar, bizler de hem susmasını biliriz hem de görev verilirse bu yerlere göreve de gideriz.

Duyarlı kamuoyunun bilgiisine saygıyla sunulur?.

Bir uzman hekim ?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber