Kamu kurumlarına ait vakıfların varlığına büyük ölçüde son veren tasarı kanunlaştığında, ballı emeklilik maaşı alma dönemi sona erecek.

Haber Giriş : 21 Kasım 2003 11:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kamu kurumlarına ait vakıfların varlığına büyük ölçüde son veren tasarı kanunlaştığında, ballı emeklilik maaşı alma dönemi sona erecek.

TBMM'ye sevk edilen ve kamu kurumlarına ait vakıfların varlığına büyük ölçüde son veren tasarı kanunlaştığında, yapılan kesintiler sayesinde ballı emeklilik maaşı alma dönemi de sona erecek. Bu uygulama, özellikle kamu bankalarında yapılıyor ve memurlar arasında eşitsizlik yaratıyordu.

Kamuda vakıf rekoru 114 ile İçişleri Bakanlığı'nda. Çevre Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Başbakanlık da diğer vakıf rekortmenleri. YÖK'ün de 138 adet vakfı var.

Hükümet, dernek ve vakıfların kamu kurumlarıyla ilişkilerini düzenleyen Kanun tasarısını Meclis'e gönderdi. Tasarı, kamu dernek ve kurumlarının kamu adına yaptıkları işlerde her türlü bağış, ücret ve katkı payı almalarını engelliyor. Türk Silahlı Kuvvetleri Vakfı ve Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Vakfı, kanundan muaf olacak, ancak Bakanlar Kurulu ilerde istediği vakfı da kapsam dışı tutabilecek. Tasarının kanunlaşmasıyla birlikte, Kanuna aykırı işlem yapan vakıfların yöneticilerinin görevden alınabilecek ve hapis cezası verilebilecek.

MERKEZ BANKASI VAKFI'NIN 2 MİLYAR DOLARI

Merkez Bankası Vakfı'nın mal varlığı, kamudan aktarılan kaynakların nemalandırılmasıyla birlikte 1 milyar 960 milyon dolara ulaştı. Bu vakıf sadece son 5 yılda 1 katrilyon 554 trilyon lira gelir elde etti.

Yürürlükteki Kanuna göre 3 yılda bir vakıfların denetlenmesi gerekiyor. Ancak personel yetersizliği sebebiyle bu denetleme de yapılamıyor.


Kanun çerçevesinde her yıl yaşanan okul kayıt bağışı çilesinin de bitecek. Artık hastanelerde vakıflar adına galoş satılamayacak. Adliyelerde temiz kağıdı için bağış verilmeyecek.


KİMİN KAÇ VAKFI VAR ?

Adalet Bakanlığı 6

Başbakanlık 72

Bayındırlık Bakanlığı 3

Çalışma Bakanlığı 4

Çevre Bakanlığı 81

Dışişleri Bakanlığı 1

Enerji Bakanlığı 1

İçişleri Bakanlığı 114

Kültür Bakanlığı 9

Maliye Bakanlığı 6

Milli Eğitim Bakanlığı 86

Milli Savunma Bakanlığı 11

Orman Bakanlığı 5

Sağlık Bakanlığı 39

Sanayi Bakanlığı 6

Tarım Bakanlığı 13

TBMM 1

Ulaştırma Bakanlığı 6

YÖK 138

D.B.Tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber