Kentlerde kadın işgücüne katılım artıyor

BETAM Direktör Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Gökçe Uysal: -''Çalışabilir nüfusunun yarısını oluşturan kadınların kentlerde işgücüne katılım oranı yüzde 25 civarında

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Şubat 2013 14:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kentlerde kadın işgücüne katılım artıyor

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) Direktör Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Gökçe Uysal, çalışabilir nüfusunun yarısını oluşturan kadınların kentlerde işgücüne katılım oranının yüzde 25 civarında olduğunu belirterek, ''Kadın işgücüne katılım oranlarının artırılması yaşlanan nüfusa karşı geliştirilen politikaların vazgeçilmez bir ekseni olmalı'' dedi.

BETAM, Yrd. Doç. Dr. Gökçe Uysal tarafından hazırlanan ''Kentlerde Kadın İşgücüne Katılım Artıyor'' başlıklı araştırma notunu yayımladı. Notta, yaşlanan nüfusun olumsuz etkilerine dair tartışmaların şimdilik sadece doğurganlık ve çocuk sayısı üzerinde yoğunlaştığını belirten Uysal, şöyle devam etti:

''Halbuki asıl endişe uyandıran mevzu çalışabilir nüfusun, yani insan kaynağının azalmasıdır. Bu da bağımlı nüfusa (çalışamayan nüfus) çalışarak bakabilecek olan nüfusun görece küçülmesi demektir. Bugüne kadar genç nüfusun getirdiği avantajlardan faydalanan Türkiye, insan kaynağını verimli kullanamamaktadır. Çalışabilir nüfusunun yarısını oluşturan kadınların kentlerde işgücüne katılım oranı yüzde 25 civarında. Kadın işgücüne katılım oranlarının artırılması yaşlanan nüfusa karşı geliştirilen politikaların vazgeçilmez bir ekseni olmalı.''

Uysal, kentlerde kadın katılımının 2004 yılında yüzde 17,8'den 2011 yılında yüzde 24,9'a ulaştığını, araştırmada salt yapısal etkenlerle açıklanamayan bu artışın yetersiz olmakla beraber kadın katılımına yönelik politikalara ışık tutması açısından önemli olduğunu belirtti.

-İşgücüne katılım düşük eğitimlilerde artıyor-

Araştırmaya göre, kentlerde işgücüne katılım oranlarının özellikle eğitim seviyesi daha düşük kadınlarda arttığı görülüyor. İlköğretim ya da ortaokul mezunu olan kadınların işgücüne katılım oranlarının bu dönemde yüzde 13,6'dan yüzde 19,5'e yükseldiği belirtilen araştırmada, ilkokul mezunu kadınların işgücüne katılım oranlarının da yüzde 11,8'den yüzde 17,6'ya çıktığı ifade ediliyor. Artışlar biraz daha zayıf olmakla beraber herhangi bir eğitim kurumundan mezun olmayan ya da lise mezunu olan kadınların katılımında da görülüyor. Meslek lisesi ve üniversite mezunu kadınların işgücüne katılım oranlarının aynı dönemde hemen hemen hiç artmaması dikkati çekiyor.

Kadın işgücüne katılımın artmasına rağmen kadın işsizlik oranlarının bu dönemde azaldığını vurgulayan araştırmaya göre, daha çok kadının işgücü piyasasına girmesiyle işsizlik oranlarının artacağı iddiasının çok da doğru olmadığını gösteriyor. Ayrıca araştırmada kadın istihdamındaki artışın en iyi işler sayılan kayıtlı ve ücretli istihdamda gerçekleştiğinin altı çiziliyor.

Muhabir: Murat Birinci

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber