Avukatlar, mesleki faaliyetlerini internet üzerinden sürdürmek, müvekkillerini bilgilendirmek, mesleki makalelerini yayınlamak amacıyla ''av.tr'' uzantılı internet sitesi açabilecek

Haber Giriş : 21 Kasım 2003 13:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avukatlar, mesleki faaliyetlerini internet üzerinden sürdürmek, müvekkillerini bilgilendirmek, mesleki makalelerini yayınlamak amacıyla ''av.tr'' uzantılı internet sitesi açabilecek. 

Avukatlık tabelalarında, Türkçe dışında yabancı dillerde ifade ve şekillere yer verilemeyecek.

Türkiye Barolar Birliği Reklam Yasağı Yönetmeliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. 

Yönetmelik; avukatları, avukatlık ortaklıklarını, avukatlık bürolarını, avukat stajyerlerini ve dava vekillerini kapsıyor. 

Avukatlık tabelalarında, yönetmelikte belirlenenlerin dışında unvan, deyim, şekil, amblem ile Türkçe dışında yabancı dillerde ifade vs. şekiller, işaret, resim, fotoğraf ve benzerlerine yer verilemeyecek. 

Başlıklı kağıtlar, kartvizitler ve diğer basılı evrak, reklam niteliği taşıyacak aşırılıkta olamayacak. 

Başlıklı kağıtlarda, kartvizitlerde ve diğer basılı kağıtta avukatunvanı ve akademik unvan dışında; emekli yargıç, savcı, noter, hukuk uzmanı, marka-patent vekili, sigorta uzmanı, bilirkişi, bakan, milletvekili ve benzeri sıfatlar kullanılmayacak, siyasi partilerdeki mevcut ve geçmiş görevler belirtilemeyecek. 

Avukatlık hizmeti, hiçbir unvan altında marka tesciline konu olamayacak, bu yolda başvuruda bulunulamayacak. 

MEDYA İLE İLİŞKİLER
Yönetmelik, avukatların medya ile ilişkilerini de düzenliyor. Bunagöre, avukat adresi değişikliğini, büro açılışını ve 6 ayı geçmeyen mesleğe aradan sonra yeniden dönüşünü, avukat ortaklığına giriş ve çıkışını reklam niteliğini taşımayacak şekilde yazılı basın yoluyla bir kez duyurabilecek. 

Avukat, yaşamları, kazançları, mesleki faaliyeti hakkında reklam niteliğinde yayınlarda bulunamayacak. Takip ettiği dava ile özdeşleşiptarafların sözcüsü gibi hareket edemeyecek. 

Avukat katıldığı işitsel ve yazılı programlarda reklam sayılabilecek açıklamalardan kaçınacak. Bu tür programları hazırlayamayacak, yönetemeyecek ve sunamayacak, hazırlanmasına katılamayacak. 

İNTERNETTE SİTE AÇABİLECEKLER 
"Avukatlık Meslek Kuralları''na aykırı olmamak kaydıyla avukatlara kendini ifade hakkı tanıyan yönetmeliğe göre, avukatlar mesleki faaliyetlerini internet üzerinden sürdürmek, müvekkillerini bilgilendirmek, mesleki ve bilimsel çalışmalarını yayınlamak amacıyla ''av.tr'' uzantılı internet sitesi açabilecekler. 

İnternet sitesi konusunda teknik ve meslek ilkelerine ilişkin düzenlemelere de yer verilen yönetmelikte, internet sitesinin iş sağlama amacını yönelik ve meslektaşlarıyla haksız rekabete yol açacakşekilde kullanılmaması hükmü bağlanıyor. Sitelere reklam alınamayacak. 

Avukatlar, ülke içinde ve dışında işbirliği yaptıkları ve başka kentlerdeki avukatları, ortak avukat bürolarını ve avukatlık ortaklıklarını ''İrtibat Bürosu'' ve benzeri tanımlarla işbirliğini genelleştirecek ve süreklilik kazandıracak biçimde açıklayamayacaklar ve duyuramayacaklar. 

Yönetmelik kapsamında olanlar, salt ün kazanmaya yönelik her türlü girişim ve eylemden kaçınacak, iş elde etmek için reklam sayılabilecekgirişim ve eylemde bulunamayacak, üçüncü kişilerin kendileri için reklam sayılabilecek eylem ve davranışlarına izin vermeyecek. 

Barolar, yönetmelik hükümlerine aykırı hareket edenler hakkında soruşturma açacak. 

Yönetmelikle, ''gen.tr'' uzantılı internet adreslerinin ''av.tr'''ye dönüştürülmesi için bugünden itibaren 6 ay süre tanındı. 

14 Kasım 2001 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Türkiye Barolar Birliği Reklam Yasağı Yönetmeliği, yürürlükten kaldırıldı

Hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber