Kamuoyuna Banka Hortumcularıyla Mücadele Tasarısı olarak yansıyan düzenlemelerin Adalet Komisyonu'ndaki görüşmesinde tam 28 değişiklik önergesi verildi.

Haber Giriş : 21 Kasım 2003 17:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamuoyuna Banka Hortumcularıyla Mücadele Tasarısı olarak yansıyan düzenlemelerin Adalet Komisyonu'ndaki görüşmesinde tam 28 değişiklik önergesi verildi. 

Kamuoyuna Banka Hortumcularıyla Mücadele Tasarısı olarak yansıyan düzenlemelerin Adalet Komisyonu'ndaki görüşmesinde tam 28 değişiklik önergesi verildi. 

Önergeler tasarıyı tümüyle değiştirirken TMSF'nin yerine Bakanlar Kurulu'nun atayacağı ?Fon Kurulu' kurulması öngörülüyor.

Hükümet, batık banka alacaklarının tahsilatı için Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nu lağvederek yerine bütün üyelerini Bakanlar Kurulu'nun atayacağı yeni bir Fon Kurulu kuracak. Hükümet, IMF ile bankacılık sektörünün tepkileri üzerine ?rötuşlanması' gündeme gelen ?Hortumcu Yasa Tasarısı' nın görüşüldüğü Adalet Komisyonu'nda dün tam 28 değişiklik önergesi getirerek, tasarıyı baştan aşağıya değiştirdi.

Tasarıya getirilen radikal değişikliklerin başında Fon Kurulu geliyor. TMSF'nin yerine kurulacak olan yeni Fon Kurulu, tasarının ilk halinde alacak tahsilatında yetkili kılınan Maliye Bakanlığı'nın yerine geçecek. 

Fon Kurulu; ikisi Hazine Müsteşarlığı'ndan sorumlu Bakan, ikisi Maliye Bakanı, biri Adalet Bakanı, biri Kurumun ilişkili olduğu Bakan ve biri Kurum başkanı tarafından önerilecek yedi kişiden oluşacak. Fon Kurulu, yasa yürürlüğe girdikten sonraki bir ay içinde kurulacak. Halen BDDK yönetimiyle örtüşen TMSF'nin yöneticilerinin bu görevleri de sona erecek. * TMSF'ye Adalet Bakanlığı'nca önerilecek adayda Bakanlık Merkez teşkilatında görevli hakimlerden Yargıtay üyeliğine seçilme niteliklerine sahip olma koşulu aranacak. Fon'a üç başkan yardımcısı atanabilecek.

Fon, üç aylık raporlarla kamuoyunu bilgilendirecek. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na da yılda en az iki kez brifing verecek. 

Fon'a diğer kamu kurumları ve kamu bankalarında çalışan hakim ve savcılar görevlendirilebilecek. Dışardan gelecek hakim savcılar, Fon'un toplam çalışan sayısının yüzde 20'sini geçemeyecek.

BDDK ÖNCESİ KAPSAMA ALINDI

Tasarıya dün getirilen önemli bir değişiklikle, BDDK kurulmadan önce bakan veya Bakanlar Kurulu'nca mevduat kabul etme izni kaldırılmış banka patronları da kapsama alındı. ?Hazine alacağı' maddesinde yapılan bu değişiklikle Interbank ve Bankekspres'in eski sahipleri, bunların eşleri, çocukları evlatlıkları ve hısımları adına açılmış krediler, grup şirketlerin yüksek bedelle satılmış her türlü mal ve hizmetler Hazine alacağı sayılacak ve Fon Kurulu tarafından takip edilebilecek.

DÜŞÜK ENFLASYONU YENİ FARKETTİLER: 

Hazine alacağına TEFE faizi işletilmesi maddesi metinden çıkarıldı. TEFE oranındaki aylık gecikme faizinin reel anlamda Fon'un alacağını eksilteceği belirtildi. Buna gerekçe olarak enflasyonun düştüğünün sonradan farkedildiği yorumları yapılıyor.

Bilgi vermeyene hapis cezası bile geliyor

Bankalar Kanunu'nda değişiklik öngören tasarı için verilen yeni önergeyle, özel yasalarında aksine hüküm bulunsa bile bütün kamu kuruluşları, gerçek ve tüzel kişiler, istenen bilgileri vermekle zorunlu tutuldu. Bilgi vermeyen kişi ve kurumlara bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilecek. Bu ceza para cezasına çevrilemeyecek ve ertelenemeyecek. Bu maddeyle, Başbakanlık Teftiş Kurulu'na bilgi vermeyen BDDK hedef alındı.

Off-Shore'dan son anda gelen para Hazine'ye

Bankalar Kanunu'nda değişiklik öngören tasarıda Hazine alacağı sayılacak kalemlere İmar Bankası'ndan çıkarılan dersler ışığında; ?off-shore bankaların bankaya izinli veya izinsiz aktardığı off-shore meduatlar''da ile ?grup şirketlerine yüksek bedelle satılmış bütün mal ve hizmetler' de dahil edildi. Hazine alacağını Fon Kurulu'nun talebi üzerine görevlendirilen Hazine avukatları talep edebilecek.

Aklanan banka yönetimi cezadan kurtulacak

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilen bankalardan hakim ortakları tarafından banka kaynaklarını kendi lehine kullanmadıkları için Fon tarafından Fon'a devirden önceki yönetimleri ibra edilen ve ibrası kaldırılmamış ve banka hakim ortakları ile yöneticileri için ceza ve sorumluluk davası açılmamış olanlar için Hazine alacağı ve Fon davası açılmayacak. Bankalar Yasası ile getirilen hiçbir tedbir ve kısıtlama maddesi uygulanmayacak. 

Yolsuzluğa karşı ?İstiklal Mücadelesi' vereceğiz 

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Bankalr Kanunu'nda değişiklik öngören tasarıyı dün Adalet Komisyonu'nda savunurken, ??İstiklal mücadelesi verir gibi yolsuzluk mücadelesi verilecek. Bu yasa yetmedi mi, yenilerini getirir, paraları fitil fitil burunlarından getiririz'' dedi.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilen bankalardan hortumlanan paraların tahsilatı için çıkarılacak Bakanlar Kanunu değişikliği tasarısı dün Adalet Komisyonu'nda tartışılırken, kamu bankaları da gündeme geldi. CHP Niğde Milletvekili Orhan Eraslan, ??Kamu bankalarında giden 25 milyar doların üzerine halk su mu içecek? Hangi hortumların kesildiğini bilmek istiyoruz'' diye sordu.

CHP'lilerin tepkilerine yanıt veren Çiçek, hortumla mücadeleyi ??savaşa'' benzetti, gerekmesi halinde silah alır gibi yeni düzenlemeler yapılacağını belirterek, şu değerlendirmeleri yaptı:

İSTİKLAL MÜCADELESİ GİBİ: 

İstiklal mücadelesi verir gibi yolsuzluk mücadelesi verilecek. Bu yasa yetmedi mi, bir ay sonra bir tane daha getiririz, 5 ay sonra bir tane daha getireceğiz, ta ki fitil fitil burunlarından gelene kadar.

BAŞKA YASALAR DA GELECEK: 

Yolsuzlukla mücadele sadece bir yasa ile yapılmaz. Aksini söylemek bu tasarıya haksızlık etmek olur. Bunun arkası gelecek. Tasarıdan rahatsızlık duyan birtakım çevreler var. Tüm iddialar bu tasarıyla sona erecek diye birşey yok. Maksat hasıl olunca yeniden bakarız.

GÖRÜŞME KUYRUĞUNA GİRDİLER: 

Bu işleri ülkenin başına bela edenler şimdi ?ödeyelim' diye sıraya girdiler. Madem samimiydiniz niye daha önce gelmediniz. Çünkü hukuk onları rahatsız edecek. İyi niyetli iseler iki yıldır 100 liralık borçlarının 1'ini bile niye ödemediler. Tasarı gelene kadar kılları kıpırdamadı. Biz bu paraların onda birini bile alamadık.

EN PAHALI SÖZÜ BİZ VERDİK: 

Dünyada en pahalı sözü veren bizim devletimizdir. ?Devletimize güvendik' deniliyor. O kişiler devlete güvendikleri için mi üç puan fazla faiz için paralarını verdiler?.

KEŞKE BİR HAPLA İŞ BİTSE: 

Yolsuzluk Türkiye'de müzmin bir hastalık haline geldi. Keşke bunun için bir hap olsa da içilince iş bitse.

GÖRÜŞME ERTELENDİ: 

Tasarıda yer alan her madde için önerge verilince CHP'liler, yeniden yazılan tasarıyı incelemek için görüşmelerin Ramazan Bayramı'ndan sonra yapılmasını istedi. Çiçek,??Ertelersek bu dışarıda çok farklı görüşlere yol açar'' diyerek karşı çıktı. Ancak dün saat 18.00'e ertelenen Komisyon toplantısı İstanbul'da patlayan bombalar nedeniyle iptal edildi. 

Çiçek ?ertelenmesin'dedi, bomba erteletti

Bankalar Yasası'nda yapılacak değişiklikleri görüşmeye başlayan Adalet Komisyonu'nun dün akşamki toplantısı iptal edildi. Komisyon sabah saatlerinde Bankalar Yasası ile bazı yasalarda değişiklik yapılmasını öngören yasa tasarısının maddelerini görüşmeye başlamış, ancak gelen önergelerin değerlendirilebilmesi amacıyla toplantıya saat 18.00'e kadar ara verilmişti. Adalet Bakanı Cemil Çiçek de, CHP'den gelen, ??Görüşmeyi erteleyelim'' önerisini karşı çıkmıştı. Ancak daha sonra bu toplantının iptal edildiği öğrenildi.


Hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber