İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Kamu Mali Yönetimi tasarısının yasalaşması Ramazan Bayramı'ndan sonraya kaldı.

Haber Giriş : 21 Kasım 2003 17:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu Mali Yönetimi tasarısının yasalaşması Ramazan Bayramı'ndan sonraya kaldı. 

Uluslararası Para Fonu (IMF) İcra Kurulu'nun 6. gözden geçirmeyi onaylamak için hükümetce ön koşul olarak taahhüt edilen Kamu Mali Yönetimi tasarısının yasalaşması Ramazan Bayramı'ndan sonraya kaldı. 

Buna bağlı olarak bu ay sonuçlanması beklenen 6. gözden geçirmenin tamamlanmasına ilikin IMF toplantısı ve 500 milyon dolarlık kredi de ertelenme riskine girdi.

Hükümet, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ele alınan tasarının geçmesi için iki bakanıyla bastırdı. Ancak CHP'lilerin ?alt komisyon' önergesi tartışmalı olarak kabul edildi. 

GECİKMESİ MALİYETLİ: 

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 76 yıldan bu yana uygulanan kanunun artık devlet yapısı, uluslararası normlar ve ihtiyaca yanıt vermediğini belirterek tasarı üzerinde üç yıldır çalışıldığını söyledi. Yeteri kadar vakit kaybedildiğini belirten Unakıtan, ??Geç kalınmış bir kanun'' olarak nitelendirdiği düzenlemenin bir an önce yasalaşması gerektiğini ifade etti. Hazineden sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan da Unakıtan'a destek verdi. Tasarının üç yıldır ?ölü' yasa tasarısı halinde ortalıkta dolaştığını belirten Babacan, uluslararası normlarla birlikte Türkiye'nin özel şartları da dikkate alınarak hazırlandığını bildirdi. AB'nin son yayınladığı ilerleme raporunda Türkiye'nin yapısal reformları geciktirdiği için eleştiri aldığını ifade eden Babacan, ??Bir gün bile gecikmesinin maliyeti çok büyük'' dedi.

MUHALEFETE AKP DESTEĞİ: 

Bunun üzerine CHP'nin alt komisyona havale edilmesi önerisi oylandı. Kabul ve ret oyları eşit olunca toplantıya ara verildi. Bu sırada hükümetin talebi doğrultusunda önergeye ret oyu veren AKP'li Musa Uzunkaya, Babacan'a neden acele edildiğini sordu. Babacan'ın ??Zamanımız yok'' sözleri üzerine Uzunkaya yüksek sesle, ??O zaman bir ay önce getirseydiniz. Parlamentoyu bu kadar tehlikeli mi görüyorsunuz'' dedi. CHP'lilerin ??Acele işe şeytan karıştırmayın'' sataşmalarına da Unakıtan, ??Senelerdir çalışıyoruz. Acelesi yok'' karşılığını verdi. CHP'lilerin önergeleri kabul edilmediği taktirde toplantıyı terk etme kararıyla girdiği ikinci oylamada, önerge AKP'lilerin de oylarıyla kabul edildi. 7 kişilik alt komisyon tasarıyı 3 Aralık'a kadar görüşecek. Tasarı 4 Aralık'ta komisyona tekrar gelecek.

TASARININ PİŞMESİ LAZIM: 

Tasarı özellikle dil yönünden eleştirildi. CHP'li Akif Hamzaçebi, reformun bürokratik yapıdan başlaması gerektiğini belirtirken, Hazine'ye bağlı Kamu Finans Genel Müdürlüğü'nün Maliye Bakanlığı bünyesinde olması gerektiğini ifade etti. AKP'li Ruhi Açıkgöz de tasarıda İngilizce tercüme, Osmanlıca ve Türkçe kavramlar arasında kargaşa olduğunu belirtti. CHP'nin alt komisyon teklifine katılan Açıkgöz, ??Alt komisyonda pişmesi lazım. Sayın Bakan gülerek ?ben pişirdim' diyor ama bizim ağız tadımıza uygun değil'' dedi.

Hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber