Çelik: Devlet özel okul vergisinden vazgeçerse %300 kar eder

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Kasım 2005 13:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çelik: Özel okullardan hiç vergi almayalım

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Devletin özel okullardan hiç vergi almaması halinde yıllık 390 milyon dolarlık masraftan kurtulacağını ileri sürdü.

Çelik, İstanbul Ticaret Odası'nın aylık yayını İTOVİZYON'un sorularını yanıtladı. 2004 yılında özel okulların 28 trilyonu KDV 1 trilyonu da kurumlar ve gelir vergisi olmak üzere toplam 29 trilyon lira vergi ödediğini belirten Çelik, bu vergilerin alınmaması durumunda yüzde 50 kapasite ile çalışan özel okulların kapasitesinin dolacağını ve devlet okuluna giden, bütün masrafları devlet tarafından karşılanan, 260 bin öğrencinin daha özel okullara gideceğini belirtti. Hüseyin Çelik, "Devlet bir öğrenciye asgari olarak 1500 dolar harcıyor. 1500 dolardan hesaplarsanız, 260 bin öğrenci, 390 milyon dolar demek. Yani devletin yüklendiği 390 milyon dolarlık masraf kalkıyor demektir. Siz bunu diğer öğrencilere kalite olarak yansıtabilirsiniz" dedi.

Çelik, Türkiye'de 20 milyon öğrenci bulunduğunu bunun da 15 milyonunun ilk ve orta öğretim öğrencisi olduğuna dikkat çekerek şu şu görüşleri savundu:

''ÖZEL OKULLARDAN ALINAN VERGİ DÜŞÜRÜLMELİ''

"-260 bin öğrenci özel okullara gidiyor. Devlet okulları içerisinde özel öğretim kurumlarının payı öğrenci bazında yüzde 1.9 dur. Rusya'da ve Arnavutluk'ta bu oran yüzde 10'lara vardı. Biz de özel okul oranlarını artırmak için özel okulları rahatlatmak için, ailelerin çocuklarını özel okullara göndermesini teşvik etmek için ne yapabileceğimizi araştırıyoruz.

-Türkiye gerçek usulde vergi tahsili yapabilen bir ülke değil maalesef, Türkiye'deki verginin neredeyse yüzde 80'i dolaylı vergidir. Bakın 2004 yılında özel okullar 29 trilyon vergi ödemiş. Bunun 28 trilyonu KDV, 1 trilyonu da Kurumlar Vergisi ve Gelir Vergisi'dir. Maliye Bakanı'na Bakanlar Kurulu'nda bir hesap yaptım. Dedim ki, 'Gelin şu 29 trilyondan vazgeçelim. KDV de almayalım, gelir vergisi de almayalım, Kurumlar Vergisi de almayalım, bundan vazgeçelim.' Vazgeçsek ne olur?

YÜZDE 20 GEÇİŞ OLSA 70 MİLYON DOLAR

Türkiye'deki özel öğretim kurumları yüzde 50 kapasite ile çalışıyor ve 260 bin öğrencimiz var özel öğretim kurumlarında. Bu kapasitenin yüzde 100'e çıktığını varsayın, işte aslında bu bir psikolojik sınırdır. Böylece devlet okuluna giden, bütün masrafları devlet tarafından karşılanan, üstlenen 260 bin öğrenci daha özel okullara gidecek. Diyelim ki; bizim bu iyimser hesabımız tutmadı en kötü ihtimalle yüzde 20'lik bir geçiş oldu. Yüzde 20'lik artış 52 bin yeni öğrenci demektir. Bu da 70 küsur milyon dolar demektir. O da 85-90 trilyon eder. Her halükarda devlet bu 29 trilyondan vazgeçtiği zaman yüzde 300 karı olur.

ÖZEL OKUL YAPMAK EĞİTİME YÜZDE 300 DESTEK

Özel okul yapmak, özel okul yaptırmak, özel okul işletmek, eğitime yüzde 100 destek değil, yüzde 300 destektir. Gelin size hesap yapayım. Diyelim ki biri bana diyor ki, 'Size bir okul yapayım. Size teslim edeyim" Bakın bina bana teslim edildi, ne yapacağım ben? Bunun donanımı, dokümantasyonu var, bunu devlet ödüyor.

Öğretmen tayin edeceğim, öğretmenin maaşını devlet bütçeden ödeyecek. Memur teknisyen, hademe tayin edilecek, onları da devlet ödeyecek.
Netice itibariyle özel okullar, sadece okul yapmakla kalmıyor, istihdam yaratıyor.

''ÖZEL OKULA GİTMEK İSTEYENLERE UCUZ KREDİ''

Üniversite öğretimine kredi veriyoruz da niçin bunu ortaöğretime vermeyelim. Niçin ilköğretime vermeyelim.

Çocuğunu ilköğretim, özel ilköğretim okulunda okutmak isteyen bir babaya, biz çok çok ucuz şartlarda niçin kredi vermeyelim. Biz Kredi Yurtlar Kurumu bünyesinde katrilyonlar düzeyinde kredi ödüyoruz. Bunun yüzde 10'unu, yüzde 15'ini ilk ve orta öğretime kaydırırsanız, bu bile özel öğretim kurumlarını, bu sektörü ihya eder.

Bence sektörün bugüne kadar hiç dillendirmediği, telaffuz etmediği, hiç üzerinde durmadığı en önemli konulardan birisi bu. Bir baba bilse ki ben sıfır faizle kredi alıyorum ve benim çocuğum okuldan mezun olduktan şu kadar zaman sonra ben ödeyeceğim bunu.

Buna hangi baba yanaşmaz? Çocuğunu 24 kişilik sınıfta, 20 kişilik sınıfta, son derece gelişmiş, modern bir ortamda okutmak için bu şekilde borçlanmaktan hangi veli kaçınır? "

Bakan Çelik: Devlet özel okul vergisinden vazgeçerse %300 kar eder

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, özel okulların desteklenmesi halinde her yıl 90 milyon YTL kazanılabileceğini bildirdi.

Çelik, İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) aylık yayını İTOVİZYON'a yaptığı açıklamada, 2004 yılında özel okulların 29 trilyon lira vergi ödediğini anımsatarak, bunun 28 trilyon lirasının KDV, 1 trilyon lirasının kurumlar vergisi ve gelir vergisi olduğuna işaret etti.

Bu vergilerin alınmaması durumunda yüzde 50 kapasite ile çalışan özel okulların kapasitesinin dolacağına dikkat çeken Çelik, böylelikle devlet okuluna giden 260 bin öğrencinin daha özel okullara gideceğini kaydetti.

Hüseyin Çelik, Türkiye'de okuyan 20 milyon öğrencinin 15 milyonunun ilk ve ortaöğretim kurumu öğrencisi olduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti:

''260 bin öğrenci özel okullara gidiyor. Devlet bir öğrenciye asgari olarak bin 500 dolar harcıyor. Bin 500 dolardan hesaplarsanız, 260 bin öğrenci, 390 milyon dolar demek. Yani özel okullara giden 260 bin öğrenci devletin yüklendiği 390 milyon dolarlık masrafı kaldırıyor demektir. Siz bunu diğer öğrencilere kalite olarak yansıtabilirsiniz. Biz de özel okul oranlarını artırmak için özel okulları rahatlatmak için, ailelerin çocuklarını özel okullara göndermesini teşvik etmek için ne yapabileceğimizi araştırıyoruz.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber