Unakıtan: Vergiden belediye sorumlu

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Kasım 2005 14:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakan Unakıtan, tartışma yaratan emlak vergisindeki eşitsizlikle ilgili olarak, ?Bu iş tamamen belediyelerin insiyatifindedir? dedi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, tepkilere neden olan emlak vergisi ile ilgili düzenlemenin belediyeler tarafından yapıldığını anımsatarak, Maliye Bakanlığı'nın emlak vergisi uygulamalarında düzenleyici rolü olmadığını söyledi. 2006 yılına ilişkin olarak belirlenen emlak vergisi bedelleri ile ilgili soruları yanıtlayan Unakıtan, bu verginin belediyeler tarafından alındığını matrahın da belediyeler tarafından rayiç ve bir önceki yıl değerlerine göre yapıldığını belirtti.

Unakıtan, Maliye Bakanlığı'nın emlak vergisi düzenlemesinde etki ve düzenleyici rolü bulunmadığına dikkat çekerek ?Bu iş tamamen belediyelerin insiyatifindedir? dedi.

Hakkari ve İstanbul'daki bazı gayrimenkullere ilişkin vergilerin aynı seviyede olmasını doğru bulmadığını da vurgulayan Unakıtan, belediyelerin bu konuyu dikkate alacakları görüşünü savundu. Unakıtan, emlak vergisi ile ilgili birimlerin itiraz hakkının da bulunduğunu vurguladı.

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANI: ADİL VE GERÇEKÇİ OLMALI
Emlak vergisinde baz alınacak metrekare birim değerleriyle ilgili tepkiler gelmeye devam ediyor. İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy, Emlak vergisine tabi değerlerin tapu harcı ile veraset ve intikal vergisine de baz teşkil ettiğini belirterek, ?Bu değerlerin afaki değil, gerçekçi ve adil şekilde tespit edilmesi gerekir? dedi.

Ulusoy, tespit komisyonlarında yer almadıklarını, sadece itiraz halinde konuyu inceleyen vilayetteki komisyonda bir temsilcilerinin olduğunu belirtti. Söz konusu değerlerin, belediyeler ve ticaret odaları ağırlıklı komisyonlarca tespit edildiğine işaret eden Ulusoy, ?Bizim yapmadığımız bir konuda kapsamlı bir değerlendirme imkanım yok ama işin bir yönünün bizi de ilgilendirdiği unutulmamalı? dedi.

VATANDAŞ İTİRAZ EDEMİYOR

Değer tespit komisyonlarının belirlediği emlak vergisine tabi değerlere sınırlı şekilde itiraz hakkı bulunuyor. Vergiyi ödeyen vatandaşın itiraz edemediği söz konusu değerler için sadece muhtarlar ve ticaret odaları mahkemeye gidebiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber