Ankara'da su satış tarifesine dava

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Kasım 2005 15:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Barosu Başkanlığı, su satış tarifesi oranlarının TEFE'ye göre artırılması, konutlardaki su satış tarifelerinin kademeli şekilde belirlenmesi ve su faturalarının 45 günde bir tahakkuk ettirilmesine ilişkin kararın iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Ankara Büyükşehir Belediyesi aleyhine dava açtı.

Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi'ne bugün verilen dava dilekçesinde, konutlarda tüketilen suların, 0-10, 11-30 ve 30 metreküp üzeri farklı olmak üzere 3 ayrı tarifeye göre ücretlendirildiği belirtilerek, su tarifesinin TEFE'ye göre belirlenmesinin ASKİ Tarifeler Yönetmeliği'ne aykırı olduğu savunuldu.

ASKİ Tarifeler Yönetmeliği'nin, "Su Satış Tarifesi" başlıklı 30. maddesine göre, su satış tarifesinin yönetim ve işletme giderleri ile amortismanları ve yüzde 10'dan aşağı olmayacak şekilde belirlenecek karı sağlayabilecek düzey gözetilerek belirlenmesi gerektiği ifade edilen dilekçede, şöyle denildi:

"Davalı İdarenin, kendisi tarafından çıkarılan yönetmelik hükümlerine aykırı bir şekilde su satış tarifesini belirlemesi hukuka aykırıdır.

Su satış tarifesi belirlenirken su satış hizmetinin tekelli bir kamu hizmeti olduğu gözetilmelidir.

Davalı İdarenin davaya konu su satış hizmeti 2560 sayılı İstanbul Su Ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Kuruluş Ve Görevleri Hakkında Kanun uyarınca Büyükşehir belediyeleri tarafından yürütülen tekelli bir kamu hizmettir. Kamu hizmetlerinin bedelsiz görülmesi savunulacağı gibi, bu hizmetlerden bedel alınmasının gerekli olduğunun kabul edildiği durumlarda İdarenin kazanç elde etmesi düşünülemez. Ancak davalı idare tekelli sunduğu hizmette su satış tarifesini, hizmetin kamusal boyutunu göz ardı ederek fahiş oranlarda belirlemektedir.

Ankaralılar en pahalı suyu tüketen ikinci Büyükşehir kentinin sakinleri haline getirilmiştir."

Kademeli tarifenin sosyal devlet, eşitlik ve ölçülülük ilkelerine aykırı olduğu kaydedilen dilekçede, fatura tahakkuklarının 45 günde bir yapılmasının hukuka aykırı olduğu da belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber