Sezer, TÜBİTAK Kanunu'nu TBMM'ye iade etti.

Haber Giriş : 22 Kasım 2003 01:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sezer, TÜBİTAK Kanunu'nu TBMM'ye iade etti.

 Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, "Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu Kurulması Hakkında Kanuna Bir Geçici Madde Eklenmesi Hakkında Kanun"u bir kez daha görüşülmesi için TBMM'ye iade etti. 

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, iadenin gerekçesinde, TÜBİTAK'ta toplantı ve karar yeter sayısı gözetilmeden, bilim kurulunun boş bulunan tüm üyelikleri için Başbakan'a atama yetkisi veren düzenlemenin, kurumun özerkliği, kamu yararı ve hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmadığı vurgulandı. 

Ayrıca boş bulunan üyeliklerin tümüne siyasal organca atama yapılmasının, TÜBİTAK Bilim Kurulu'nun ulusal ve uluslararası saygınlığına, çalışmalarının ve yayımlarının yansızlığına gölge düşüreceğine dikkat çekilen gerekçede, daha sonra şöyle denildi: 

"İncelenen Yasa'nın gerekçesinde belirtilen sorunun, yalnızca Bilim Kurulu Başkanlığı'na bir kezlik doğrudan Başbakan'ın önerisi üzerine Cumhurbaşkanı'nca atama yapılmasıyla; bir başka deyişle, incelenen Yasa ile getirilen geçici 3. maddenin ikinci fıkra kuralının korunmasıyla çözülmesi olanaklıdır. 

Gerekçede, yayınlanması uygun görülmeyen 5001 sayılı, "Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu Kurulması Hakkında Kanuna Bir Geçici Madde Eklenmesi Hakkında Kanun"un bir kez daha görüşülmesi için, Anayasa'nın değişik 89 ve 104. maddeleri uyarınca göre gönderildiği bildirildi.

haberx.com

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber