Beşir Atalay'dan 'Patlama' açıklaması

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Hatay'da patlatılan bombalı araçla ilgili son bilgileri verdi.

Haber Giriş : 12 Şubat 2013 10:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Beşir Atalay'dan 'Patlama' açıklaması

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Sınır Kapısı'nda meydana gelen patlamanın ara bölgede geliştiğini belirterek, "Görüntüler üzerinde hem emniyet hem savcılık çalışıyor. Öğleden sonra 3 bakanımızdan bilgileri alacağız" dedi.

Atalay, Ankara Rixos Oteli'nde Kamu Görevlileri Etik Kurulu tarafından düzenlenen konferansın ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Atalay, Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Sınır Kapısı'nda meydana gelen patlamaya yönelik, 13 ölünün ve ağır yaralıların bulunduğunu belirtti. Olayın ara bölgede geliştiğini vurgulayan Atalay, "Görüntüler üzerinde hem emniyet hem savcılık çalışıyor. Öğleden sonra 3 bakanımızdan bilgileri alacağız" diye konuştu.

'Saldırının Suriye tarafından geldiğinin kesin olduğunu' belirten Atalay, "Soru işaretleri var, üzerinde çalışılıyor" dedi.


*Cilvegözü Sınır Kapısı'nda patlama: 13 ölü/ Video


Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Sınır Kapısı'nda meydana gelen patlamaya ilişkin, "Suriye'ye insani yardımların gönderildiği bir alan. Henüz ağır yaralılar var, 13 ölü var. Olay ara bölgede gelişti" dedi.

Atalay, Rixos Otel'de Kamu Görevlileri Etik Kurulu, Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği Komisyonu tarafından ortaklaşa düzenlenen "Türkiye'de Kamu Sektöründe etiğin Güçlendirilmesi Projesi Tanıtım Konferansı"na gelişinde gazetecilerin sorularını cevapladı.

Atalay, Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Sınır Kapısı'nda meydana gelen patlamaya yönelik, "Alışverişin olduğu, çok ticari ve yoğun bir ortam. Aynı zamanda Suriye'ye insani yardımların gönderildiği bir alan. Henüz ağır yaralılar var, 13 ölü var, olay ara bölgede gelişti. 3 bakanımız dün Bakanlar Kurulu toplantısının ardından oraya gittiler, yararlılarla ilgileniyorlar. Ellerinde görüntüler var, bu görüntüler üzerinde hem savcılık hem de emniyet çalışıyor. Adalet Bakanımız, İçişleri Bakanımız ile Gümrük ve Ticaret Bakanımız gerekli açıklamaları yaptılar. Onlar, bugün dönecekler, ondan sonra onlardan daha yakın bilgiler de almış olacağız. Geçmiş olsun" şeklinde konuştu.

"3 bakanımızla öğleden sonra görüşüp bilgi alacağız" diyen Atalay, "Görüntüleri izlemek lazım. Bu konularda çok tecrübemiz var. Eski İçişleri Bakanı olarak da ikaz ediyorum. Erken beyanlar yanıltabilir. Yani olay henüz aydınlanmadan, kesinleşmeden erken hitaplar kullanmamak lazım, biraz beklemek lazım" dedi.

Saldırıya ilişkin soru işaretleri bulunduğunu, olayın araştırıldığını belirten Atalay, "Saldırının Suriye'den geldiği kesin" diye konuştu.

"İMRALI SÜRECİ SAĞLIK BİR OLARAK YÜRÜYOR"

Başbakan Yardımcısı Atalay, İmralı ile yapılacak ikinci görüşmeye ilişkin ise, "Bu süreç sağlıklı olarak yürüyor, iyi çalışılıyor, titiz yürütülüyor. Önceden çok fazla açıklama yapmıyoruz. Hiçbirimiz bu konuda açıklama yapmıyoruz. Önceden açıklama yaparak süreci zedeleyecek spekülatif değerlendirmelere meydan verilmek istenmiyor. Onun için olduktan sonra zaten biliyorsunuz, biraz da şeffaf yürüyor. Dolayısıyla gelişmeleri o şekilde değerlendirmek lazım ama şunu ifade edeyim; üzerinde çok hassasiyetle, titizlikle çalıştığımız bir konu, o konuda kararlıyız. İnşallah çözüme doğru, elimizden geleni yapacağız. Biz hükümet olarak kararlıyız. Başından beri hep şunu söyledik; Türkiye'nin diğer sorunlarında olduğu gibi bu sorunu çözerse AK Parti çözer. Biz o kararlılığımızı sürdürüyoruz ve her kesimden büyük destek görüyoruz. Doğrusu, ziyaretlerde bulunuyoruz. Geçen hafta sonu ben Güneydoğu'daydım. Elazığ'da, Bingöl'de özel görüşmeler yapıyoruz, vatandaşın nabzını tutuyoruz. Oralarda da görüyoruz ki çok büyük bir destek var. Sivil toplum kuruluşlarımızla herkes kesimle iyi bir atmosfer yakalandı. Bunu heba etmemek için biz de doğrusu elimizden geleni yapıyoruz" ifadelerini kullandı.


KIRMIZI MONTLU SALDIRGAN ARANIYOR

Cilvegözü Sınır Kapısı’nda 3’ü Türk 13 kişinin yaşamını yitirdiği patlamada kullanılan aracın Suriye tarafından geldiği öne sürüldü. Patlamadan 20 dakika önce araçtan inen 3 kişiden 2’sinin Suriye tarafına, kırmızı montlu 1 kişinin ise Türkiye tarafına geçtiği öğrenildi.

Reyhanlı ilçesinde bulunan Cilvegözü Sınır Kapısı’nda dün öğle saatlerinde bomba yüklü bir aracın patlaması sonucu 4’ü Türk 13 kişi yaşamını yitirdi.

Şiddetli patlamada 8’i ağır olmak üzere 26 kişi de yaralandı. Ağır yaralılar arasında 3 Türk’ün de bulunduğu bildirildi.

Patlamanın ardından İçişleri Bakanı Muammer Güler, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı bölgeye giderek incelemelerde bulundu.

Olay anı sınır kapısındaki kameralar tarafından an be an kaydedildi.

Edinilen bilgilere göre olay şöyle gerçekleşti;

Saat 14.17 sıralarında Suriye tarafından geldiği öne sürülen pikap tipi bir araç, sınır kapısına park etti.

Araçta bulunan 3 kişi, araçtan indi. 2 kişi Suriye tarafına kaçarken, kırmızı montlu bir saldırgan Türkiye tarafına geçti.

Zanlıların gözden kaybolmasından yaklaşık 20 dakika sonra da patlama gerçekleşti.

Savcılık, olayla ilgili soruşturma başlattı. Polis ekipleri, gümrük memurları ve görgü tanıklarının ifadesini alıyor.

Türkiye tarafına geçtiği tespit edilen kırmızı montlu saldırgan da her yerde aranıyor.

AJANSLAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber