Metiner: Bulgular fişlemelerin yapıldığı yönünde

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde Hozat'taki fişleme iddialarını araştırmak üzere kurulan Alt Komisyon, gazeteci Ferit Demir'i dinledi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Şubat 2013 14:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Metiner: Bulgular fişlemelerin yapıldığı yönünde

Komisyon Başkanı AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, Demir'in, çok olağanüstü bir gelişme olmaması halinde alt komisyonun dinleyeceği son kişi olduğunu, sonra da raporlama çalışmasına başlayacaklarını söyledi.

Hozat'taki fişleme iddialarına ilişkin bekledikleri yaklaşık 14 sayfalık teknik raporun geldiğini belirten Metiner, ayrıca bu raporun 2 DVD'sinin olduğunun söylendiği ve bunların kendilerine ulaşmadığını kaydetti.

DVD'nin içindeki belgelerin çok daha önemli olduğuna işaret eden Metiner, raporda, soruşturmayı başlatan cumhuriyet savcısının talebi üzerine, bazı anahtar kelimelerin belirlendiğini ve bunların bilgisayarlardaki karşılıklarının arandığını söyledi. Metiner, şöyle devam etti:

''Bize gelen, bu kelimelerin bilgisayarda karşılıklarının bulunduğunu gösterir bir rapor. Ama DVD'lerde bu kelimelerin hangi belgelerde, hangi amaçla kullanıldığını gösteren metinler söz konusu. O DVD'ler umarım deşifre edilir. Bu kelimelerin hangi amaçla, hangi belgelerde kullanıldığı, yasal olup olmadığı tespit edilir. Ama benim kişisel kanaatim o ki bir yasa dışı, yasal olmayan fişlemeler söz konusu. Bir tek adet bile olsa ne yazık ki Hozat ilçemizde rutinin dışına çıkan birtakım görevliler bu tür fişlemeler yapmışlar. Bize ulaşan rapora göre, anahtar kelime arama deneme metodu kullanılarak sabit disklerin mevcut ve silinmiş alanlarından tespit edilen dosyalarda, 'salıverilme, göz rengi, saç şekli, biyografik bilgi fişi, sempati, temayül, kanaat, boy, işbirlikçi, yataklık, eylemler, değerlendirme, görüşü, müzahir, mezhep, yandaş, zaaf, biyografi kelimeler aratılmış.''

-''Kaynağımı açıklamam söz konusu değil''-

Daha sonra Doğan Haber Ajansı Tunceli Muhabiri Ferit Demir, komisyon üyesi milletvekillerinin sorularını cevaplandırdı. Metiner'in, ''Bu bilgilere nasıl ulaştınız-'' sorusu üzerine Demir, kaynağını açıklamasının söz konusu olmadığını söyledi. Demir, ''Bu bilgilerin kaynağı geldiği yer, hazırlanan yerdir. Hazırlanan yer de ilçe emniyet amirliği olduğu için bilgiler oradan bir şekilde bana geldi'' dedi.

-''Bilgileri vatandaş ulaştırdı''-

Bilgilerin talebi doğrultusunda gelmediğini, Hozat'ta yaşayan bir vatandaşın bu bilgileri kendisine ulaştırdığını anlatan Demir, şunları kaydetti:

''Bu bilgileri araştırdım, haberi hazırlamadan bir gün önce de bilgilerin doğruluğunu validen başlayarak, emniyet müdürüne kadar gittim. Emniyet müdürü de bilgilere baktı, 'söylenecek bir şey yok, emniyetten çıkmış bunlar' dedi ve soruşturma başlattı. Sonra biz haberimizi yaptık. Ferit Demir olarak ben haberimin arkasındayım. Doğruluğunun yüzde yüz olduğuna inandığım için haberi yaptım.''

Demir, bilgilerin kendisine flash belleğin içinde geldiğini söyledi.

-''Oldukça fazla yüzlerce...''-

MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu'nun, ''halihazırdaki hard diskte 10 fiş görünüyor. Sizin elinizdeki fazla mı-'' sorusuna karşılık Demir, ''Oldukça fazla, yüzlerce...Çok fazla var'' dedi.

Demir, flash bellekte iki ayrı dosya bulunduğunu belirterek, şunları ifade etti:

''Bir biyografik bilgi fişi, bir de kamu görevlilerinin fişlendiği ayrı bir dosya vardı. Orada kamu görevlileri ve vatandaşlar grup grup olarak... Müteahhitler, iş adamları, esnaflar, cumhuriyet savcılığı çalışanları, adliye çalışanları, kaymakamlık çalışanları hepsi vardı onların. Tamamen göz rengi, saç rengi, yürüme şekli, boyu her şeyin yazılı olduğu bir biyografik bilgi fişleri var. Bir de fotoğraf olmayan ancak isimler ve bilgileri olan kişiler vardı. Vatandaşlar, 'tehlikeli kişiler, şunlar bunlar' diye.''

-İntihar eden emniyet amiri-

BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de bu fişlemelerle intihar ettiği söylenen emniyet amiri arasında bir irtibat olup olmadığı yönündeki sorusuna Demir, ''Kuvvetle muhtemel fişlemeden dolayı yaşadığı bir sıkıntıdan intihar ettiğini düşünüyoruz. Bunu ben değil, herkes böyle düşünüyor'' karşılığını verdi.

Kürkçü'nün, ailesinin intihara zorlanmış ya da öldürülmüş olabileceğini söylediğini ifade etmesi üzerine Demir, kendisinin bunun intihar olduğunu düşündüğünü söyledi.

-''2011'de de hazırlanmış bilgi fişleri''-

Demir, fişlemelerin yasal olmayan yöntemlerle hazırlandığını ifade ederek, şunları söyledi:

''Bizim elimizdeki belgelerde iddia edildiği gibi 2007-2009 arasında hazırlanan fişler değil. 2011'in son çeyreğinde de hazırlanmış bu bilgi fişleri. 2011 Ekim'de yeni girilmiş. Bir emir komuta zinciri içinde mi yapıldı, polis memuru mu yaptı, başka birisi mi yaptı, onu bizim tespit etmemiz mümkün değil. Bu bilgi fişlerinin ben belli bir dönemde hazırlandığını düşünmüyorum. 90'lı yıllardan bugüne kadar güncelenerek geldiğini düşünüyoruz. Çünkü ben orada yaşayan bir gazeteciyim. 3 yıllık bir süreye bunu koymanın çok yanlış olacağını düşünüyorum.''

Başka bir soru üzerine Demir, dosyanın Hozat Cumhuriyet Savcılığı'ndan alınıp, özel yetkili mahkemeye gitmesinin kendisini şaşırttığını söyledi.

Demir, AK Parti Kilis Milletvekili Ahmet Salih Dal da ''Sivil veya resmi Hozat'ta ikamet eden ve size bu bilgiyi getiren kişi, bunları yurt dışından almış olabilir mi-'' sorusu üzerine, bu konuda bir fikri olmadığını söyledi.

Demir, flash belleği kendisine veren kişinin Türkiye'de, Hozat'ta yaşadığını yineledi.

Alt Komisyon Başkanı Metiner, kendilerine şimdiye kadar ki ulaşan bulguların, bu tür yasal olmayan fişlemelerin yapıldığı yönünde olduğuna dikkati çekerek, Demir'e, ''İyi ki böyle bir haber yaptınız, iyi ki böyle bir sürece kapı araladınız'' dedi.

Muhabir: Esin Işık

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber