Bakan Çelik'e faul çaldılar

Haber Giriş : 28 Kasım 2005 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖĞRETMENLERİN hedefi Bakan Çelik oldu. Kimlik gösterip ?Öğretmen düşmanı Çelik istifa? sloganı atan öğretmenler, eylemi bitirdi, bazı arkadaşlarının yaralanmasına da tepki gösterdi.

EĞİTİM-SEN üyelerinin, eğitim çalışanlarının ekonomik ve sosyal durumlarındaki olumsuzluklara dikkat çekmek amacıyla Ankara'da yapacakları basın açıklaması için dün yine Ziya Gökalp Caddesi'ndeydi. Yaralı öğretmenler, başlarındaki sargılarla geldi. Öğretmenler, öğrencilerine süt hakkı isterken dayak yediklerini belirterek, ?Asıl mağdur biziz. Şikâyetçi olduk? dediler. Kızılay'daki basın açıklaması için yola çıkan 7 bin 500 Eğitim-Sen'liye Ankara'ya giriş izni verilmedi. Geceyi sokaklarda geçiren eğitimciler basın açıklaması yaparak eylemlerini bitirdi.

İki yönlü olarak trafiğe kapatılan Cadde'de polis barikatının arkasında bekletilen eylemciler, Ankara dışından gelen arkadaşlarının kente girmelerine izin verilmesini istedi. Ama çeşitli illerden gelen sendika üyeleri, polis ve jandarma tarafından Konya, Samsun ve Eskişehir yollarında bekletildi.

Önceki gün meydana gelen olaylarda vücutlarının çeşitli yerlerinden yaralanan sendika üyeleri Ziya Gökalp Caddesi'nde bekleyen gruba katılarak, gazetecilere yaşadıkları hakkında bilgi verdiler.

Süt hakkı istedik

İstanbul'dan gelen sınıf öğretmeni Boran Kutlu, kısa mesafeden atılan gaz kapsülü ile başından yaralandığını ve kafasına dikiş atıldığını söyledi. Bazı arkadaşlarının sıkılan tazyikli su nedeniyle gözlerinden ciddi şekilde yaralandıklarını dile getiren Kutlu, iki arkadaşlarının durumunun ağır olduğunu ve tedavilerinin devam ettiğini kaydetti.

Polis ve jandarmanın müdahalesi sonrasında sendikanın ambulansı ile hastaneye kaldırılarak ayakta tedavi gördüğünü belirten Kutlu, daha sonra jandarma tarafından gözaltına alındıklarını ifade etti. Kutlu, ?Kazan Jandarma Komutanlığı'na götürüldük, ifademizi verdik. Bizi devletin kolluk kuvvetlerine mukavemetten suçladılar. Biz de asıl mağdurun kendimiz olduğunu söyleyip, görevlilerden şikayetçi olduk. Taleplerimizden bir tanesi çocuklara süt hakkı verilmesiydi. Ancak, yarın öğrencilerimiz bizi, başımızdaki bu bandajlarla görecekler? diye konuştu.

Bilerek sakatladılar

İstanbul'da görev yapan sınıf öğretmeni Baki Gökçen de, İstanbul'dan gelen arkadaşlarından birinin dünkü müdahalede ayağından yaralandığını ve yaklaşık 5 ay ayağını yere basamayacağını öğrendiklerini, bir başkasının ise göğsünde ciddi kırıklar oluştuğunu anlattı. Kendilerine, ?bilerek? ve ?gözeterek? yakın mesafeden su sıkıldığını ileri süren Gökçen, bazı arkadaşlarının gözlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

Öte yandan, Eğitim-Sen'in eylemine çeşitli sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, KESK'e bağlı diğer sendika üyeleri ve öğrenci grupları destek verdi. Sendika üyeleri, Ziya Gökalp Caddesi'ni iki yönden trafiğe kapattı. Panzerler ve çevik kuvvet ekipleriyle grubun önünde barikat oluşturan polis, gruba eylemin ?yasadışı? olduğu ve dağılmaları yönünde uyarı yaptı.

Kimlikleriyle geldiler

Ellerindeki öğretmen kimliklerini havaya kaldıran sendika üyeleri, ?Öğretmen burada Tayyip nerede?, ?Öğretmen düşmanı Bakan Çelik istifa?, ?Öğretmene değil çetelere barikat?, ?Ulemaya sordular barikatı kurdular?, ?Parasız eğitim parasız sağlık? sloganları attılar. Öğretmenler, ayrıca üzerinde ?Öğretmenin hakkı ödenmez dediler, hiçbir hakkını ödemediler? ve ?Dert: demokrasi, konu: Susurluk-Şemdinli, amaç: karanlık değil aydınlık Türkiye? yazılı döviz ve pankartlar taşıdı.

Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, önceki gün başlattıkları eylem sırasında 2'si ağır, 18 öğretmenin yaralandığını belirterek, bunun sorumlusunun Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik olduğunu öne sürdü. Dinçer, ?Sayın Başbakan sadece su sıkıldığını söylüyor. Sağlık Bakanı'nı yollayarak Numune Hastanesi'nde yatan arkadaşlarımızı görsünler. Bakalım yapılan basit bir su sıkma mı? diye konuştu.

Otoyol kenarında sabahladılar

İstanbul, İzmit ve diğer illerden gelen yaklaşık 7 bin 500 Eğitim-Sen üyesi gerçekleştirecekleri eylem için TEM otoyolu kenarında bulunan dinlenme tesislerinde sabahladı. Ankara'da, yağmur yağışı ve hava sıcaklığının eksi derecelere düştüğü gecede öğretmenler kafeteryalarda ve otobüslerde uyumaya çalıştı.

Öte yandan Eğitim Sen üyesi öğretmenler de, yurdun dört bir yanında Ankara'daki olayları protesto amacıyla oturma eylemi yaptı.

Eğitimcinin 4.5'tan 5 vererek geçirdiği kişilerin ders vermeye hakkı yok

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Eğitim Sen'in eylemi ile ilgili değerlendirmelerine tepki göstererek, ?Öğretmenlerin, 4.5'dan 5 vererek geçirdiği kişilerin bize demokrasi dersi vermeye hakkı yok? dedi. Tombul, burada yaptığı konuşmada, yaklaşık bir hatfadır eğitim ve bilim emekçilerinin yollarda demokratik Türkiye mücadelesi verdiklerini, taleplerinin eğitim ve bilim emekçilerinin yaşam koşullarının iyileştirilmesine dayandığını dile getirdi. Aynı zamanda parasız eğitim hakkı ve yurttaşların ülke kaynaklarından pay alma mücadelesi verdiklerini kaydeden Tombul, illerden gelen binlerce arkadaşlarının ?yasadışı eylemci? muamelesi görüp Ankara'ya alınmadığını, gerekçe olarak da ?Bu kitleyi kontrol edemeyiz? şeklinde açıklama yapıldığını bildirdi.

Türkiye'nin 166 bin öğretmene ihtiyacı var

MİLLİ Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Anadolu ve Fen Liseleri dahil Türkiye genelinde 165 bin 826 öğretmene ihtiyaç bulunduğunu bildirdi. Çelik, CHP Antalya Milletvekili Feridun Baloğlu'nun ?öğretmen ihtiyacı?na ilişkin soru önergesine verdiği yanıtta, bugün itibariyla eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfında 554 bin 680 öğretmen ve yöneticinin görev yaptığını dile getirdi. Çelik, en çok sınıf öğretmenliğine ihtiyaç duyduğunu söyledi. Bu branşta 22 bin 495 öğretmene ihtiyacı var. Açığı bulunan diğer branşlardan bazıları ise şöyle: İş ve teknik eğitim 13 bin 461, okul öncesi/çocuk gelişimi eğitimi 11 bin 795, din kültürü ve ahlak bilgisi 10 bin 075, beden eğitimi 9 bin 425, beslenme-gıda teknolojileri 9 bin 116, biyoloji bin 052, coğrafya 2 bin 190, felsefe grubu 1 bin 400, fen bilgisi 4 bin 870, ilköğretim matematik öğretmenliği 7 bin 128, müzik 6 bin 666, rehber öğretmenliği 8 bin 984, resim 3 bin 355.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber