Vergi dairesi başkanları ile defterdarlar, araç ve malzemeyi paylaşamıyor

Haber Giriş : 28 Kasım 2005 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mükelleflerin ihtiyaçlarına uygun hizmetleri en iyi şekilde sunmak, yetki alanı içinde ekonomik faaliyetleri yakından takip etmek için 16 Eylül'de 29 ilde vergi dairesi başkanlığı kuruldu.

Kayıt dışının önüne geçerek vergi gelirlerini artırmak amacıyla illerde görevlendirilen vergi dairesi başkanları ile daha önce vergi toplama işini yapan, şimdi ise milli emlak, saymanlık ve muhasebat işleriyle ilgilenecek olan defterdarlar arasına ayrılık girdi. Daha önce her iki iş aynı çatı altında yapıldığı için personel, araç, lojman ve diğer taşınmazların paylaşımında sorun çıktı.

Gelir İdaresi çevrelerinden edinilen bilgiye göre, vergi dairesi başkanları ile defterdarlar arasında daha büyük sorunların yaşanmaması için Gelir İdaresi Başkan Vekili Osman Arıoğlu ile Maliye Müsteşarı Hasan Basri Aktan devreye girdi. İllere gönderilen, başkan yardımcılarından oluşan heyet, 19 ilde incelemelerde bulundu. Heyet, vergi dairesi başkanları ile defterdarlar arasında çıkan ve çıkması muhtemel sorunları çözüme kavuşturdu. Vergi dairesi başkanları Arıoğlu'na, defterdarlar ise Aktan'a bağlı. Maliye Bakanlığı'na göre sıkıntıların başında, personelin vergi dairesi başkanlığı çatısı altında çalışmak istemesi geliyor. Personelde vergi dairesi başkanlıklarında çalışanların özlük haklarının daha iyi ve maaşlarının yüksek olacağına yönelik bir beklenti var.

Mükelleflerin vergiyle ilgili her türlü işlemlerinin vergi dairelerinden yapılması ve Avrupa Birliği'ne uyum süreci çerçevesinde İstanbul, Ankara ve İzmir'in de içinde bulunduğu 29 ilde vergi dairesi başkanlıkları kuruldu. Atamaların tamamlanmasının ardından Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Gelir İdaresi Başkan Vekili Arıoğlu, geçtiğimiz günlerde Bursa'da 3 gün, 29 vergi dairesi başkanı ile bir araya geldi. Yapılanmanın ardından oluşturulacak stratejinin belirlendiği toplantıda, vergi toplamak için kayıt dışının önlenmesi ve hizmetlerin etkin hale getirilmesi masaya yatırıldı. Hizmet odaklı örgüt modeli geliştirilmeye çalışıldığını ifade eden Ankara Vergi Dairesi Başkanı Cemal Boyalı, bu sayede defterdarlıkların yükünün hafifleyeceğini söyledi. Boyalı, vergiyle ilgili çalışmaların tek çatı altında toplandığını, bu sayede kayıt dışı ile mücadelenin daha etkin sürdürüleceğini kaydetti.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber