Uzmanlar altın fiyatları için ne diyor?

Son 6 ayın dibine inen altın piyasayı da ikiye bölmüş durumda. Ekim ayında bu yana yüzde 10 düşen altın için bazı uzmanlar ana trendin hala yükseliş yönünde olduğunu savunurken, bazı uzmanlar ise artık düşüş trendine girildiğini belirtiyor.

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 18 Şubat 2013 17:18, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

4 Ekim 2012'te 1.795 dolar olan altının ons fiyatı şu anda 1.610 doların üzerinde tutunmaya çalışıyor. 23 Kasım 2012'den bu yana yüzde 8'in üzerinde değer kaybeden altın, son 1 aydır da yüzde 5'in üzerinde değer kaybetti. Sadece içinde bulunduğumuz aya bakacak olursak da altın bu ay içinde gördüğü en yüksek seviye olan 6 Şubat'tan bu yana 1.679 dolardan 1.610 dolar sınırına gelerek yüzde 4'ün üzerinde düşüş kaydetti.

UZMANLARIN TAHMİNİ NE?

GARANTİ YATIRIM ALTIN PİYASASI UZMANI

ALPER KALYONCU

Altın fiyatlarındaki düşüşü sürpriz bulmuyorum. Altın son 1 aydır 1.680 doları kıramıyordu. Bu seviye 4 kez denendi. Fakat yine de baktığımız zaman ana trend, 2008 yılından bu yana gelen yükseliş yönünde. Altın 1.530 dolar sınırında tutundukça gelinen seviyelere geri çekilmeler olarak kabul edebiliriz. Zaten 2008 yılından bu yana baktığımızda dönem dönem yüzde 10'lara varan düzeltmeler görüyoruz. Piyasada alıcı ve taze haber olmayınca geri çekilmeler de beraberinde geliyor. Piyasada heyecanlı alıcılar yok. Aşağıda 1.580 dolar seviyesi denenebilir. Şu an doğal bir düzeltme hareketi içindeyiz.

Altının yönü için en önemli unsur yüzde 1,5'larden yüzde 2'nin üzerine çıkan ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yönü. Piyasadaki tedirginlik ve reel faizlerin yükselmesi altına satış olarak yansıyor. Fiyatlar tekrar dönecektir çünkü ABD Merkez Bankası gevşek para polutukasını sürdürüyor. Ana senaryoda bir değişiklik yok. Gevşek para olitikası 2015 yılına kadar devam edecek. Yatırımcılara altın fiyatlarındaki geri çekilmelerde alım yapmalarını öneriyorum. 1.600 doların altı alım için uygun bir seviye.

ALTIN PİYASALARI UZMANI

MEHMET ALİ YILDIRIMTÜRK

ABD piyasalarının açılmsı ile birlikte altın fiyatlarının yarın 1.592 dolara kadar gerilemesini bekliyorum. Altın fiyatlarındaki düşüşü bir düzeltme hareketi olarak değil düşüş trendi olarak olarak yorumluyorum. Bu seviyelerden sonra olabilecek yükseliş hareketleri düzeltme olarak görülmeli. Fiyatlar artık doyuma ulaştı. Düşüş süresince piyasada satıcılar arttı. Fiyatlar 1.650 doları geçmediği sürece düşüş trendinin sürdüğünü söyleyebiliriz. Haziran ayına kadar da aşağı yönlü dalgalı seyrin sürmesini bekliyorum.

Yatırımcılar yeni alım yapmak için acele etmesin. Faber'in altınlarını tuttuğu haberleri de inandırıcı gelmiyor.

ALTIN ZİRVE YAPACAK

''Dr. Kıyamet" olarak bilinen Marc Faber milyarder yatırımcılardan George Soros ve Louis Moore'un altın yatırımlarını azaltması ile ilgili olarak ''Altın fiyatlarında bir düzeltme döneminden geçtiğimizi düşünüyorum. Altın fiyatlarının belli bir düşüş yaşadıktan sonra tekrar yükseleceğini inanıyorum. Altınlarımı tutmaya devam ediyorum'' dedi.

Faber, önümüzdeki dönemde aktın yatırımlarını artırabileceğini belirterek, ''Eğer altının onsu 1550 dolarları görürse, pozisyonumu değerlendirip daha çok alım yapmayı düşünüyorum. İlerleyen tarihlerde altın fiyatlarının tekrara artışa geçmesini bekliyorum. Altın fiyatlarında belli bir düşüş yaşandıktan sonra yeniden Eylül 2011'deki 1921 dolarlık zirve yeniden yaşanacak'' tahmininde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber