Yıldız, Silivri'de bulunan doğalgazı değrlendirdi

Buradaki gazın ekonomikliği, fizibilite çalışmaları tamamlanmış değil. Bir gaz bulundu ama Türkiye'nin ihtiyacını karşılıyormuş gibi değerlendirilmesi doğru olmaz''

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Şubat 2013 12:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yıldız, Silivri'de bulunan doğalgazı değrlendirdi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Silivri'de doğalgaz bulunduğu haberleriyle ilgili, ''Buradaki gazın ekonomikliği, fizibilite çalışmaları tamamlanmış değil. Bir gaz bulundu ama Türkiye'nin ihtiyacını karşılıyormuş gibi değerlendirilmesi doğru olmaz'' dedi.

Bilkent Otel'de Petrol Mühendisleri Odası ile Türkiye Petrol Jeologları Derneği işbirliğiyle düzenlenen Türkiye Uluslararası Şeyl Petrol ve Gaz Konferansı'na katılan Bakan Yıldız, konferansın çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Silivri'de doğalgaz bulunduğu yönündeki bir soru üzerine Yıldız, gerek petrol gerekse doğalgaz aramacılığıyla alakalı birçok alanda faaliyetler yürüttüklerini, yalnızca TPAO'nun geçen yıl içerisinde 54 kuyunun açılmasını hedeflerken, bunu aşarak 57 kuyu açtığını ifade etti.

Yılmaz, diğer yandan özel sektörün de çalışmalarına devam ettiğine işaret ederek, ''Silivri'deki çalışma tabiki önemli ve değerli bir çalışma. Biz her zaman söylediğimiz gibi ayakları yere basan ve gerçekçi politikalarla enerji sektörünü yönetmeye gayret ediyoruz. Burada bulanan gazın ekonomikliği, fizibilite çalışmaları tamamlanmış değil. Bir gaz bulundu ama Türkiye'nin ihtiyacını karşılıyormuş gibi değerlendirilmesi doğru olmaz'' dedi.

-''Aza kanaat etmeyen çoğu bulamaz''-

''Aza kanaat etmeyen çoğu bulamaz. Türkiye'nin ihtiyacı için bizim daha çok çalışıyor olmamız lazım'' diyen Yıldız, yaklaşık 45-46 milyar metreküp civarında Türkiye'nin yıllık doğalgaz tüketimi bulunduğunu, bunun yüzde 97'sinin yurt dışından karşılandığını bildirdi. Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

''(Bütün ihtiyacımızı karşılıyor) diye haber yapmamız doğru olmaz. Bütün bu çalışmalar, varil varil, kuyu kuyu Türkiye'nin ihtiyacı için yerli kaynaklardır. Gelişen ekonominin gelişen de petrol piyasası olacağına inanıyorum.''

Özel şirketlere de petrol ve doğalgaz bulmaları halinde sorumluluk düştüğünü belirten Bakan Yıldız, ''Özel şirketler de biraz daha dikkatli olmalı. Şirket için bulunan değerli bir büyüklük olabilir ama Türkiye'nin tamamı için böyle bir algıyı, bu şekilde yönetmenin daha doğru olduğunu düşünüyorum'' dedi.

-Karar aşamasında sona yaklaşılıyor-

Bakan Yıldız, ikinci nükleer santral projesinin hangi ülkenin üstleneceğiyle ilgili diğer bir soruya şu yanıtı verdi:

''Normalde bunu sonuçlandırıyorduk ama karar vermeye yakın bir zamanda iki ülkenin rekabet adına ayrı ataklar yaptığına şahit olduk. Bu, Türkiye'nin çıkarı adına olumlu bir gelişme. Bu yarışta bir kısım ülkeler daha ileride, bir kısmı daha geride. Türkiye bu yarışta inşallah kazançlı çıkmış olacak. Sonlarına doğru geliyoruz artık.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber