Erdoğan: Gelir vergisinde dilim sayısı 4'e indirilecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Kasım 2005 12:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, gelir verisi mükellefleri için uygulanan tarifede değişikliğe giderek, dilim sayısının 5'ten 4'e indirileceğini söyledi. Erdoğan, tarifede en düşük oranın yüzde 15, en yüksek oranın ise yüzde 35 olacağını bildirdi.

Partisinin grup toplantısında konuşan Erdoğan, ücret gelirleri ile diğer gelirler için ayrı ayrı uygulanan tarifeyi teke indireceklerini kaydetti. Erdoğan, "Yeni tarifede en düşük oran yüzde 15, ikinci dilim yüzde 20, üçüncü dilim yüzde 27, en yüksek oran ise yüzde 35 olacak. Bu, daha önce yüzde 40'tı" dedi.

Erdoğan, gelir vergisi için uygulanan en yüksek oranının yüzde 35'e, kurumlar vergisinin de yüzde 20'ye çekilmesiyle, Türk yatırımcı için yüzde 44 olan vergi yükünün yüzde 34'e, kürsel sermaye için ise yüzde 37 olan yükün yüzde 28'e indirilmiş olacağını kaydetti.

Bu düzenlemenin, Türkiye'deki yatırım ortamını iyileştirmeye dönük bir adım olduğuna işaret eden Erdoğan, vergi oranlarındaki bu indirimin, küresel sermaye yatırımlarını çekebilmek adına Türkiye'nin komşusu olan, AB üyesi olmuş veya olacak ülkelerle rekabet edebilme gücünü büyük ölçüde artıracağını vurguladı.

Erdoğan, düzenlemeyle mükelleflerin, vergi yüksekliğini gerekçe göstererek kayıt dışına yönelmesini engelleyeceğini belirterek, "Böylece bu bahane de ortadan kalkmış olacaktır. Yapılan iyileştirmelere rağmen kayıt dışı çalışmaya devam edenler de en ağır şekilde cezalandırılacaklar" dedi.

Erdoğan, enflasyonun düşürülmesinin tarihi bir başarı olduğunu belirterek, "Bazıları diyor ki 'borcu borçla döndürüyorlar'. Doğrudur; borcu borçla döndürüyoruz. Ama bizden öncekiler, parayı yüzde 70 faizle satın alıyordu. Biz ise yüzde 14 faizle satın alıyoruz. Aramızdaki fark bu" diye konuştu.

Bu yıl enflasyon hedefinin yüzde 8 olduğunu ifade eden Erdoğan, geçen ay itibariyle bu rakamın yüzde 7.52'ye gerilediğini söyledi. Bunun çok ciddi bir oran olduğunu belirten Erdoğan, "Bu gidişle şimdiden Mastricht kriterlerini yakalayacağımız görünüyor" dedi. Erdoğan, göreve geldiklerinde Türkiye'nin borç stokunun milli gelire oranının yüzde 90'ın üzerinde olduğunu; bunu, 2004 sonu itibariyle yüzde 63.4'e indirdiklerini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber