15 Aralık'ta, hükümet ile Üniversitelerarası Kurul yeni YÖK yasa taslağı için masaya oturacak. Bu süreçte gözler YÖK Başkanını atayacak olan Cumhurbaşkanı üzerinde olacak.

Haber Giriş : 25 Kasım 2003 06:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

15 Aralık'ta, hükümet ile Üniversitelerarası Kurul yeni YÖK yasa taslağı için masaya oturacak. Bu süreçte gözler YÖK Başkanını atayacak olan Cumhurbaşkanı üzerinde olacak.

YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün görev süresi 5 Aralık'ta doluyor. YÖK Başkanı'nın mevcut yasaya göre görev süresi dört yıl. YÖK Başkanlığı'na iki kez üst üste atanan Gürüz, tam 8 yıldır başkanlık koltuğunda oturuyor. Mevcut YÖK Yasası'na göre, YÖK Başkanı'nı atama yetkisi de Cumhurbaşkanı'na ait.

HÜKÜMET TASLAĞI GERİ ÇEKMİŞTİ
Hükümetin daha önce hazırladığı taslak ise, başkanın YÖK Genel Kurulu tarafından seçilmesini öngörüyordu. Ancak taslağa gelen tepkiler üzerine hükümet geri adım atmış üniversitelerle hükümet arasında bir diyalog süreci başlamıştı.
Bu çerçevede yeni YÖK Yasa Taslağı'yla ilgili çalışmalar sürüyor. Edinilen bilgilere göre, Üniversitelerarası Kurul üyelerinden oluşan alt komisyonunun hazırladığı taslakta, hükümetin daha önce hazırladığı taslaktan farklı olarak YÖK Başkanı ve rektörlerin atanmasında yine Cumhurbaşkanı yetkili kılınıyor.

GÖZLER CUMHURBAŞKANI'NA ÇEVRİLECEK
15 Aralık'ta hükümet ile Üniversitelerarası Kurul birayaya gelerek hazırlanan yeni metin üzerinde mutabakat sağlamaya çalışacak. NTV'nin sorularını yanıtlayan YÖK kaynakları, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, YÖK Başkanlığı'na atama yapmak için yeni yasal düzenlemeyi beklemesine gerek olmadığı görüşünde.
Kemal Gürüz'ün 5 Aralık'ta görev süresinin dolmasıyla birlikte gözler Cumhurbaşkanı Sezer'e çevrilecek. Kemal Gürüz, Cumhurbaşkanlığı kontenjanından YÖK üyeliğine ve başkanlığa atandığı için Sezer yeni bir üye tayin edip onu başkanlığa atayabilir, Cumhurbaşkanı Sezer'in Gürüz'den boşalan üyeliğe yeni birini atadıktan sonra mevcut YÖK üyeleri arasından birini de başkanlığa tayin edebileceği de belirtiliyor.

ntvmsnbc

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber