Terörist eylemlerde ölen ya da sakat kalanlar devletten tazminat alacak. Hayatını kaybedenlerin yakınlarına 10 milyar, sakat kalanlara ise 5-17 milyar ödeme yapılacak

Haber Giriş : 25 Kasım 2003 07:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Terörist eylemlerde ölen ya da sakat kalanlar devletten tazminat alacak. Hayatını kaybedenlerin yakınlarına 10 milyar, sakat kalanlara ise 5-17 milyar ödeme yapılacak

İstanbul'u kana bulayan bombalı saldırılar gibi terör eylemlerinde hayatını kaybedenlerin aileleri ile sakat kalanlara 'terör tazminatı' ödenecek. AB'ye uyum çerçevesinde hazırlanan, gelecek yıl Meclis'e sevk edilmesi planlanan taslak, terör saldırılarında ölenlerin ailelerine yaklaşık 10 milyar lira, sakat kalanlara ise derecesine göre 5 ile 17 milyar lira arasında tazminat ödenmesini öngörüyor. Terörden zarar gören Doğu ve Güneydoğu illeri de Bakanlar Kurulu'nca kapsama alınacak. Düzenleme, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 10 yıl geriye dönük olarak işleyecek, mallara yönelik zararları da kapsayacak.

Zarar tespit komisyonu

Terör ve terörle mücadeleden doğan zararların devletçe karşılanması kapsamına alınan illerde, sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin de katılımıyla zarar tespit komisyonları kurulacak. Hangi yıllara ait zararların karşılanacağı konusu da taslağa eklenen geçici bir madde ile belirlendi. Buna göre, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten on yıl öncesine kadar uğranan zararlar oluşturulacak Terör Zararlarını Karşılama Fonu tarafından ödenecek. Yasa planlandığı gibi 2004 yılında yürürlüğe girerse 1994 yılından günümüze kadar meydana gelen zararlar karşılanmış olacak.

Memur maaşı baz alınacak

Terör mağdurlarının beden bütünlüğüne yönelik zararların karşılanmasında, ödenecek miktar hesaplanırken memur maaş katsayısının baz alınacağı özel bir formül uygulanacak. Terör kurbanı vatandaşların ailelerine bugünkü katsayı değerine göre yaklaşık 10 milyar lira ödenecek. Sakat kalanlara da sakatlık derecesine göre 5 milyar lira ile 17 milyar lira arasında ödeme yapılacak. Mala yönelik mağduriyetlerde ise ayni veya nakdi ödeme yapılacak.

Terörle Mücadele Kanunu'ndan haklarında dava açılmış kişiler mahkumiyet kararı alırlarsa düzenlemeden yararlanamayacak. Uğradıkları zararlar, daha önce devlet tarafından karşılanmış kişilerle, kendi kusur ve ihmalleri sonucunda zarara uğrayan kişiler de kapsam dışında tutulacak.

Terör mağdurlarının yargı yoluna gitmeden çözülmesini amaçlayan taslak, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) Türkiye aleyhine açılan davaların sayısının azalmasına da neden olacak.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber