Öğrenim kredisini ödemeyenler arasında müsteşarlar bile var

Haber Giriş : 01 Aralık 2005 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversite yıllarında aldığı krediyi ödemeyenlerin tamamı icralık oldu. Geçen sene bu yolla 30 trilyon lira tahsil eden Yurtkur, bu yıl 380 bin kişiyi Maliye'ye bildirdi.

Üniversite öğrenciliği döneminde devletten kredi alıp da bugüne kadar ödemeyenlerin tamamı icraya verildi. Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (Yurtkur), geçen sene 96 bin öğrenim, 155 bin de katkı kredisi borçlusunun isimlerini haciz için vergi dairelerine bildirmiş, 30 trilyon lira tahsil etmişti. Bu sene icraya verilenlerin sayısı, öğrenim kredisinde 220 bin, katkı kredisinde 160 bine çıktı. 400 bini aşkın kişiden borcunu haciz yoluyla almaya çalışan Yurtkur'un beklediği para toplam 260 trilyon lira. Söz konusu rakamların devlete çıkardığı faturaya dikkat çeken Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, tablonun mesleki çerçevesini de çizdi. İcraya verilen kişilerin öğrenci değil ?eski öğrenci' olduğunu vurgulayan Bakan şu bilgileri verdi: ?Bunlar artık işadamı, doktor, öğretmen, memur veya işçi olmuşlar. Ama bir türlü öğrenciyken aldıkları parayı ödememişler. Ödemeyenler içinde genel müdür, müsteşar düzeyinde insanlar bile var. Muhtemelen bunlar unuttukları için ödememiş, biz hatırlatınca da borçlarını hemen hatırlıyorlar.? Takip edilmemesi halinde uzun yıllar bu borçların tahsil edilemeyeceğini belirten Çelik, haciz işlemlerinin gerekçesini ise şöyle açıkladı: ?Daha fazla öğrenciye kredi ve burs vermek için bu paraların geri dönüşümünü sağlamak zorundayız.?

Yurtkur Genel Müdürü Hasan Albayrak da kredilerin geri dönüşü konusunda kurum personelinin iki yıldır yoğun bir çalışma yaptığını, 10 yıl önceki borçları bile çıkardığını anlattı. ?Bu paralar devletin alacağı ve kanunen bunları tahsil etmek zorundayız. Bundan sonra da tahsil etmekte kararlıyız.? diyen Albayrak, borçluların büyük bir kısmının bir işte çalıştığını ve borçlarını ödemeyi unuttuklarını ifade etti.

Albayrak şöyle devam etti: ?Biz kimseyi hacze vermek istemiyoruz, ama herkes de borcunu zamanında ödesin. Nedense kredi borcunu genellikle unutuyorlar. Borçlu olduğunu öğrenince de çok sayıda kişi kendiliğinden parasını yatırıyor. Bilgisi olmayanlar da vergi daireleri aracılığıyla haberdar ediliyor. Onlar da borçlarını vergi dairelerine yatırıyor.? Alınan bilgilere göre, kurulduğu 1961 yılından 2003 yılına kadar sadece 27 trilyon lira toplayabilen Yurtkur, 2003 yılında 22, 2004 yılında 88 trilyon, 2005'in Ekim sonuna kadar ise 120 trilyon liralık tahsilat yaptı. 2005 yılı sonuna kadar 160 trilyon lira tahsilat beklenirken, bu yıl Yurtkur'un tahsilatta rekor yılı oldu.

Yurtkur'un, borcunu ödemeyen 210 bin kişi üzerinde yaptığı araştırmada 137 bin kişinin bir işte çalıştığı belirlendi. Buna göre hacze verilen 44 bin kişinin Emekli Sandığı'na kayıtlı olduğu anlaşılırken, 82 bin kişi SSK, 10 bin 600 kişi ise Bağ-Kur'lu çıktı. Yurtkur ?tahsili kolay olsun' diye bu borçluların iş adreslerini de vergi dairelerine bildirdi. 1995 yılından önce senetlerde kefil olduğu için bu tarihten öncekilerin iş adresleri araştırılmazken, kefilli borçluların kendilerine ulaşılamaması halinde kefillerinden borç tahsil ediliyor. Kredi borçlarının tahsil edilmesi ile toplanan bu paralar yeni öğrencilere kredi olarak geri dönüyor. Bu sene öğrencilere aylık 110 milyon lira burs ve kredi veren Yurtkur, yeni öğretim yılında bu rakamı 130 milyon liraya çıkarmayı hedefliyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber