Vali atamasında Köşk'e by-pass

Haber Giriş : 01 Aralık 2005 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hakkari Valisi ile Tokat Valisi'nin tayinleri "görevlendirme" formülüyle yapıldı. Oysa tayin için "kararname" ve Köşk'ün onayı gerekiyor... Dün de Şemdinli ve Yüksekova kaymakamları "valiler" gibi "kararnamesiz" başka görev yerlerine kaydırıldı

Şemdinli ve Yüksekova'da yaşanan olayların tansiyonu yükseltmesi ve bölge halkının "görevden alınsın" talebi üzerine ilk operasyon, vali düzeyinde yapıldı. Hükümet 25 Kasım'da Hakkari Valisi Erdoğan Gürbüz'ü görevden alarak Tokat Valiliği'ne kaydırdı. Tokat Valisi Ayhan Nasuhbeyoğlu da Gürbüz'ün yerine Hakkari Valiliği'ne atandı. Söz konusu atamalar, idari bir işlem olarak gerçekleştirildi. Vali atamalarının İçişleri Bakanı ve Başbakan'ın imzasıyla ve Cumhurbaşkanı'nın onayıyla çıkacak kararnamelerle yapılması gerekiyor. Ancak hükümet hem zamandan kazanmak hem de Cumhurbaşkanı Sezer'in atamalarda insiyatif kullanma yetkisini aşmak için kararname sevk etme yoluna gitmedi. Atamalar Devlet Memurları Kanunu'na dayanılarak ve "geçici görevlendirme" formülü işletilerek yapıldı. Ancak bu usulde herhangi bir süre sınırı bulunmadığı için, iki vali de, hükümetin tutumuna bağlı olarak yeni görev yerlerinde kalabilecek. Ancak İçişleri Bakanlığı'nın ilk valiler kararnamesine bu değişiklikleri de dahil etmeyi planladığı belirtiliyor.

Kaymakamlar da atandı
Hükümet, vali operasyonundan 5 gün sonra dün de kaymakam operasyonu yaptı. Hakkari'nin Şemdinli ve Yüksekova kaymakamları dün görevlerinden alındı ve vali gibi başka görevlere kaydırıldı. Dün gerçekleştirilen operasyonla Yüksekova Kaymakamı Aytaç Akgül Muş'un Bulanık ilçesi Kaymakamı ile yer değiştirdi. Akgül Bulanık'a, Bulanık Kaymakamı Uğur Kalkar da Yüksekova'ya kaydırıldı. Şemdinli Kaymakamı Mustafa Cihat Feslihan, Karabük'ün Ovacık ilçesi Kaymakamlığına getirilirken, yerine de Eskişehir'in Alpu ilçesi Kaymakamı Altuğ Çağlar görevlendirildi.

Ancak bu defa da Cumhurbaşkanı by-pass edildi ve kaymakamların görev yerleri kararnamesiz değiştirildi. Ancak vali operasyonundan farklı olarak, kaymakamların görev yerleri "kendi istekleriyle" değiştirildi. Ancak kaymakamların "tayin" isteklerinin bakanlıktan giden sözlü emire dayandığı iddia edildi.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber