Memur-Sen: Asgari ücret sefalet ücreti olmasın!

Haber Giriş : 01 Aralık 2005 12:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

 

br>

Memur-Sen Genel Başkanvekili ve Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası (Bem-Bir-Sen) Genel Başkanı Mürsel Turbay, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun belirleyeceği asgari ücretin sefalet ücreti olmaması gerektiğini bildirdi.

Turbay, açlık sınırının 635 YTL olduğu günümüzde SSK'ya bağlı çalışanların yüzde 43.6'sının asgari ücret üzerinden çalıştığını hatırlatarak, "İşçiye en azından açlık sınırı baz alınarak ücret ödemesi yapılmalıdır" dedi. Turbay, yaptığı yazılı açıklamada, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 1 Ocak 2006'dan itibaren geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için toplandığını vurgulayarak, "Bizim isteğimiz, komisyondan çıkacak kararla asgari ücret üzerinden maaş alanların sevindirilmesidir. Bu nasıl sağlanabilir. O da asgari ücretlinin maaşının açlık sınırı rakamı olan 635 YTL'ye çekilmesiyle olur. Türkiye'deki işsizlerin oranının yüzde 9.4'e çıktığı günümüzde çalışan kesim yoksulluk çemberi içinde bulunuyor. Eşlerden ikisinin de çalıştığı 4 kişilik bir ailede eve giren parayla ancak mutfak harcamaları yapılabiliyor" şeklinde konuştu.
Asgari ücretle çalışanların da insanca bir yaşam sürme hakları bulunduğunun altını çizen Turbay, şunları kaydetti:

"Asgari ücret, açlık sınırına çekilemiyorsa, 2. bir yol olarak hükümete şunu öneriyoruz. Asgari ücreti en düşük maaşı alan devlet memurunun maaşına endeksleyin. Türkiye'de en düşük maaş alan yardımcı hizmetler sınıfındaki devlet memurunun eline zamlarla birlikte 1 Ocak 2006'da ayda net 560 YTL geçecektir. Asgari ücret bu maaşa endekslenirse bir daha asgari ücret komisyonu toplantısı yapılmaz ve asgari ücretliler ne kadar maaş alacaklarını, ne kadar zam geldiğini daha rahat takip ederler."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber